Historias barnaclínic+

Programar visita

Historias barnaclínic+

@barnaclinic

19 maig, 2021

La història de Gabriel Robles: Un desfibril·lador intern per prevenir la mort sobtada

Una obstrucció a l’artèria principal de cor del Sr. Gabriel Robles Flores li provocava una disfunció ventricular que tenia el risc d’acabar generant arítmies malignes i provocar-li una mort sobtada. Un fatal desenllaç que podia ser evitat amb un desfibril·lador. El problema era que, en el seu hospital de Puebla (Mèxic), no comptaven amb la tecnologia adequada per poder realitzar aquesta intervenció d’una manera mínimament invasiva. Amb aquest tipus d’abordatge es maximitzen els beneficis obtinguts per l’operació, a el temps que s’aconsegueix una recuperació completa més ràpida del pacient.

Per aquest motiu, el Dr. Omar Gómez Monterrosas, el seu metge cardiòleg intervencionista, li va aconsellar que es realitzarà la intervenció en el Grup Hospital Clínic de Barcelona, on ell mateix s’havia format entre 2013 i 2015 a través d’una fellowship, un període de formació per als metges que ja han realitzat un internat o residència per a especialitzar-se dins de la medicina.

Desfibril·lador implantable per a prevenir la mort sobtada

D’aquesta manera, el Sr. Gabriel Robles Robles i la seva dona, la Sra. Hilda Herrera Llimona, es van desplaçar des de Puebla fins a Barcelona per posar-se a les mans de l’equip que dirigeix el Dr. Josep Brugada, cap de secció d’Arítmies a l’Hospital Clínic i a l’Hospital Sant Joan de Déu, especialista de barnaclinic+ i catedràtic de la Universitat de Barcelona. “En aquest cas, la col·locació d’un desfibril·lador implantable és un tractament preventiu del que pogués ocórrer. Si l’aparell identifiqués una arítmia de cor, faria el tractament immediat per evitar que aquesta provoqués la mort sobtada del pacient, explica el Dr. Brugada.

“En aquest cas, la col·locació d’un desfibril·lador implantable és un tractament preventiu del que pogués ocórrer. Si l’aparell identifiqués una arítmia de cor, faria el tractament immediat per evitar que aquesta provoqués la mort sobtada del pacient

Dr. Josep Brugada – Cardiòleg de barnaclínic+

 

Diagnòstic i tractament de l’arítmia de manera mínimament invasiva

Un cop ja a les instal·lacions de barnaclínic+, el primer va ser comprovar el veritable estat de cor de Sr. Gabriel Robles. Per això, el Dr. Ander Regueiro, cardiòleg de l’Hospital Clínic i de barnaclínic+, va confirmar mitjançant un cateterisme la severitat de l’estretor en l’artèria principal del cor mitjançant un ultrasò intracoronari. Un cateterisme és un procediment on un tub llarg i fi, el catèter, s’introdueix dins d’un got sanguini de l’engonal o del braç del pacient. Després, el cardiòleg el guia fins arribar a el cor i els vasos que l’envolten. És un procediment que s’empra tant per al diagnòstic com per al tractament de moltes patologies cardíaques, i que té l’avantatge que no necessita realitzar una gran incisió per la qual cosa permet una millor i més ràpida recuperació.

Una vegada que es va comprovar l’estat real de l’artèria, es va procedir a la implantació del desfibril·lador intern, també mitjançant un catèter. “Aquest cateterisme ho hem fet amb l’ajuda d’un suport ventricular que es col·loca a través d’un catèter també, la qual cosa ens dóna molta seguretat i tranquil·litat en el moment de fer la intervenció. En cas que hi hagi alguna complicació es pot solucionar mitjançant l’ajuda d’aquesta assistència ventricular”, explica el Dr. Regueiro.

Tan sols 24 hores després de la intervenció, el Sr. Gabriel Robles va començar a mobilitzar-se i la seva evolució va ser totalment satisfactòria. “Estic molt content i m’han tractat molt bé a barnaclínic+”, comenta el mateix Sr. Robles, mentre que la seva dona, la Sra. Hilda Herrera ressalta el bon tracte rebut. “Estem molt agraïts amb el personal de l’hospital per la seva atenció, perquè realment s’han acurat. Tot i el procés que ha tingut, ha estat mínim el dolor que el meu marit ha patit. Ha estat molt bé”.

“Estic molt content i m’han tractat molt bé a barnaclínic+”

Sr. Gabriel Robles – Pacient

“Estem molt agraïts amb el personal de l’hospital per la seva atenció, perquè realment s’han acurat. Tot i el procés que ha tingut, ha estat mínim el dolor que el meu marit ha patit. Ha estat molt bé “

Sra. Hilda Herrera – Dona del pacient

El Grup Hospital Clínic, un centre de referència mundial

L’evolució tecnològica dels darrers anys ha permès un gran desenvolupament en tècniques cada vegada menys invasives en el camp de la cardiologia. El Grup Hospital Clínic compta amb equips d’última generació, així com de professionals de contrastat prestigi que el converteixen en un centre de referència, no ja només a nivell espanyol sinó a tot el món. “Tenim eines que ens permeten visualitzar i veure per què es produeixen les diferents arítmies i taquicàrdies. Això ens permet focalitzar i localitzar el punt d’interès en el qual nosaltres actuarem amb un catèter per eliminar els problemes que estan generant aquestes arítmies, explica el Dr. Brugada.

“Tenim eines que ens permeten visualitzar i veure per què es produeixen les diferents arítmies i taquicàrdies. Això ens permet focalitzar i localitzar el punt d’interès en el qual nosaltres actuarem amb un catèter per eliminar els problemes que estan generant aquestes arítmies

Dr. Josep Brugada – Cardiòleg de barnaclínic+

Això ha motivat que altres cardiòlegs hagin vingut des de l’estranger per completar la seva formació, com ha estat el cas del propi Dr. Omar Gómez. “Després de la meva formació aquí i a l’tornar a Mèxic vam iniciar un programa de col·laboració amb barnaclínic+. L’objectiu d’aquesta col·laboració és que els pacients de Mèxic es puguin tractar aquí, sobretot en casos on la tecnologia hi és limitada”.



El Dr. Brugada ressalta també la importància d’aquestes col·laboracions. “És un honor i un plaer col·laborar amb tots aquests alumnes i exalumnes que estan fent una tasca meravellosa a tot el món i que ens segueixen veient com un centre de referència per a poder solucionar els casos més complexos i greus, aquells que ells no han pogut solucionar i que nosaltres podem, en segona instància, intentar resoldre”.

“És un honor i un plaer col·laborar amb tots aquests alumnes i exalumnes que estan fent una tasca meravellosa a tot el món i que ens segueixen veient com un centre de referència”

Dr. Josep Brugada – Cardiòleg de barnaclínic+


VOL CONTACTAR AMB CARDIOLOGIA BARNACLÍNIC+?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella