Blog de Enfermedades Digestivas y Metabólicas

Programar visita

Blog de Enfermedades Digestivas y Metabólicas

@barnaclinic

8 juny, 2022

Una adequada atenció dels trastorns de la motilitat intestinal pot evitar conseqüències greus

La motilitat intestinal és el conjunt de moviments que fan possible que els aliments es desplacin al llarg de tot el sistema digestiu, des de la boca fins a l’anus. És un sistema complex i no són rars els trastorns que poden afectar-lo, ja siguin motors, o bé funcionals. Alguns poden ser molt molestos i afectar considerablement la qualitat de vida de les persones que els pateixen. I si no es tracten adequadament, poden acabar degenerant en problemes més greus, com ara un càncer esofàgic.

“Els trastorns funcionals de la motilitat intestinal tenen una prevalença molt alta, la qual cosa vol dir que són molt freqüents i que afecten una gran població”, explica la Dra. Elizabeth Barba, consultora de la Unitat de Motilitat Digestiva del Servei de Gastroenterologia del Hospital Clínic de Barcelona i professional també de barnaclínic+.

Els trastorns funcionals de la motilitat intestinal tenen una prevalença molt alta, la qual cosa vol dir que són molt freqüents i que afecten una gran població

Dra. Elizabeth Barba, consultora de la Unitat de Motilitat Digestiva del Servei de Gastroenterologia del Hospital Clínic de Barcelona i professional també de barnaclínic+

Algunes de les patologies funcionals més comunes que afecten la motilitat intestinal són el reflux gastroesofàgic, la distensió abdominal, que pot ser part d’una síndrome d’intestí irritable o el dolor abdominal. “Entre les afectacions motors, tenim la pseudobstrucció intestinal crònica, que es produeix com a conseqüència d´una alteració en la motilitat intestinal caracteritzada per una impossibilitat per fer progressar el seu contingut”, afegeix la Dra. Barba.

Què és el reflux gastroesofàgic? Una patologia molt prevalent

Entre les patologies més prevalents que afecten la motilitat intestinal hi ha el reflux gastroesofàgic. En una persona sana, l’aliment passa des de la gola fins a l’estómac a través de l’esòfag. Un anell de fibres musculars a la part inferior de l’esòfag impedeix que l’aliment deglutit torni a pujar. Quan aquest anell no es tanca bé, els continguts de l’estómac es poden tornar cap a l’esòfag. És el que s’anomena reflux gàstric o gastroesofàgic.

“És una afecció que causa malestar de diverses formes, que pot anar des de la regurgitació de l’aliment fins a dolor toràcic en alguns casos”, comenta la Dra. Elizabeth Barba. Aquesta patologia no té una causa única i hi ha una multitud de factors que poden incidir en la seva aparició. L’obesitat, el consum d’alcohol i tabac, l’abús dels antiinflamatoris no esteroïdals, l’hèrnia de hiat o la ingesta de grans quantitats d’aliments grassos són els factors de risc principals per al desenvolupament del reflux.

Si el reflux gastroesofàgic no és tractat adequadament, pot acabar provocant complicacions més severes. Així, és possible que els pacients desenvolupin una estenosi esofàgica, que és un estrenyiment de l’esòfag causada pel teixit cicatricial produït per l’àcid estomacal en fer malbé la part inferior de l’esòfag. Aquest teixit cicatricial estreny el camí que recorren els aliments, causant dificultat per empassar.

L’àcid estomacal també pot erosionar greument els teixits a l’esòfag i causar la formació d’una nafra oberta o úlcera esofàgica, que pot sagnar, causar dolor i dificultar la deglució. També l’àcid pot causar canvis en el teixit que revesteix la part inferior de l’esòfag i acabar derivant en allò que es coneix com a esòfag de Barret. “Aquests canvis s’associen amb un risc més gran de patir càncer esofàgic, que és una altra de les conseqüències d’un reflux sense tractament”, afegeix la Dra. Elizabeth Barba.

“Els canvis produïts per un reflux gastroesofàgic s’associen amb un risc més gran de patir càncer esofàgic, que és una altra de les conseqüències d’un reflux sense tractament”

Dra. Elizabeth Barba, consultora de la Unitat de Motilitat Digestiva del Servei de Gastroenterologia del Hospital Clínic de Barcelona i professional també de barnaclínic+

A l’hora d’abordar el tractament del reflux gastroesofàgic es plantegen diferents graons, segons el pacient respongui o no. El primer i un dels més importants consisteix en la implantació de mesures higienicodietètiques, que passen per evitar la ingesta copiosa d’aliments que puguin afavorir l’acidesa, evitar el consum d’alcohol, tabac, cafeïna i teïna i la pèrdua de pes.

Un segon esglaó està format per les mesures farmacològiques. “En l’actualitat disposem d’una gran varietat d’inhibidors de la bomba de protons, que han de ser administrats abans de l’esmorzar per evitar el reflux”, continua explicant la Dra. Elizabeth Barba, que a més assenyala com l’últim esglaó en el tractament del reflux gástric són les mesures quirúgiques, per a aquells pacients amb una hèrnia de hiat.

Què és la Síndrome de remugació?

Una altra de les patologies que afecta la motilitat intestinal és la coneguda com a Síndrome de la remugació. És una malaltia en què les persones tornen o regurgiten de l’estómac els aliments no digerits o parcialment digerits de manera repetida i involuntària, els masteguen de nou i després els tornen a deglutir o els escupen.

Això aliments regurgitats no han estat digerits. “Per això les persones que pateixen aquesta síndrome no tenen un mal gust de boca ni noten acidesa com en el cas del vòmit. És el mateix sabor del menjar i són capaços d’identificar-lo”, explica la Dra. Elizabeth Barba, que indica que alguns símptomes que poden fer sospitar d’aquesta malaltia són pacients amb vòmits crònics i que és important identificar el problema per la història clínica del pacient.

“Les persones que pateixen la síndrome de remugació no tenen un mal gust de boca ni noten acidesa com en el cas del vòmit. És el mateix sabor del menjar i són capaços d’identificar-ho”

Dra. Elizabeth Barba, consultora de la Unitat de Motilitat Digestiva del Servei de Gastroenterologia del Hospital Clínic de Barcelona i professional també de barnaclínic+


VOL CONTACTAR AMB LA DRA. ELIZABETH BARBA?

DEMANAR CITA | SOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella