Blog de Cirugía Oral y Maxilofacial

Programar visita

Blog de Cirugía Oral y Maxilofacial

@barnaclinic

24 febrer, 2022

Quins són els símptomes del càncer de cavitat oral?

Cáncer orofaringeo

La prevenció és essencial per combatre qualsevol tipus de càncer. En el cas del càncer de cavitat oral, els índexs de detecció precoç no superen el 30%. Si pensem que cada any es diagnostiquen uns 600.000 casos d’aquestes patologies tumorals de coll i cap a tot el món i unes 8.000 a Espanya, podem entendre la importància d’adoptar totes les mesures de prevenció i control possibles.

El càncer d’orofaringe és el cinquè tumor més freqüent. És per això que les revisions odontològiques anuals i la derivació a l’especialista en Cirurgia Maxil·lofacial, davant de qualsevol indici, juguen un paper important.

Què és el càncer d’orofaringe i quins són els símptomes?

El càncer oral és el que es desenvolupa a qualsevol part de la cavitat oral (sòl de la boca, paladar, galtes o genives), encara que el més habitual és que afecti llavis i llengua.

El càncer d’orofaringe s’inclou dins de la categoria més genèrica de càncers de cap i coll, al costat del de laringe, gola, nas i glàndules salivals. Les dades més recents reflecteixen una incidència del càncer de cavitat oral entre el 2% i el 4%, fet que es tradueix en uns 8.500 nous casos cada any a Espanya.

En el cas del càncer d’orofaringe, el més comú és que es manifesti com un carcinoma de cèl·lules escamoses amb més incidència entre la població més gran de 50 (95 % dels afectats), encara que cada vegada es detecten més casos en edats més primerenques.

Símptomes del càncer de boca

Per evitar el diagnòstic tardà de qualsevol càncer d’orofaringe, és important acudir al dentista i ser valorat per un cirurgià maxil·lofacial davant l’aparició de qualsevol d’aquests símptomes:

La prevenció del càncer oral

El problema més gran del càncer de cavitat oral és la seva alta mortalitat i la morbiditat associada que l’acompanya, és a dir, tot el que envolta la malaltia amb conseqüències incapacitants. Tots dos factors són més prevalents en fases tardanes o estadis avançats de la malaltia. Per això des de la mateixa OMS fins a les principals associacions contra el càncer s’estiguin desenvolupant cada cop més campanyes específiques per a la prevenció del càncer oral.

En aquestes campanyes, s’incideix en la necessitat d’adoptar hàbits saludables per frenar l’increment d’aquesta patologia a la societat. Cal evitar el tabaquisme i moderar el consum d’alcohol i, en el mateix pla d’importància, s’aconsella portar una higiene bucal correcta, una alimentació rica en fruites i verdures, i practicar sexe segur (el Virus del Papil·loma Humà és un factor de alt risc).

Revisions periòdiques per a una millor prevenció i pronòstic

Actualment, el Consell General de Dentistes i la SECOM CyC (Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial y de Cabeza y Cuello) estan treballant la promoció d’aquestes campanyes de prevenció, promovent l’accés a les seves consultes i ampliant la formació específica dels seus professionals a aquesta matèria.

Dr. Samir Aboul-Hosn“La mesura que realment marca la diferència en la prevenció del càncer de boca és la de les revisions anuals del dentista i l’actuació immediata dels cirurgians maxil·lofacials davant del menor dubte”

Dr. Samir Aboul-Hosn, cirurgià oral i maxil·lofacial

Prevenció i tractament del càncer oral a barnaclínic+

La medicina preventiva és una de les prioritats de tot l’equip mèdic sanitari que compon barnaclínic+. Dins d’aquesta línia d’actuació, s’inclou el diagnòstic precoç del càncer de cavitat oral o orofaringe i el seu tractament, amb professionals especialitzats en Cirurgia Maxil·lofacial, com ara el Dr. Samir Aboul-Hosn, que acredita una àmplia experiència de pràctica mèdica en aquest camp.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. SAMIR ABOUL-HOSN CENTENERO?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella