Blog barnaclínic


11 desembre, 2020

L’Hospital Clínic realitza el primer trasplantament d’úter a Espanya

primer trasplante de útero

El passat 5 d’octubre, un equip multidisciplinari del Grup Hospital Clínic va realitzar el primer trasplantament d’úter d’Espanya. La cirurgia la van liderar el Dr. Francisco Carmona, cap de Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic i cirurgià ginecològic de barnaclínic+, i el Dr. Antonio Alcaraz, cap de Servei d’Urologia i de Trasplantament renal del Clínic i cirurgià urològic i de trasplantament de barnaclínic+. Aquest primer trasplantament d’úter de donant viva d’Espanya ha estat possible gràcies a la donació d’aquest òrgan d’una germana a l’altra que va néixer sense el mateix, el que es coneix com a Síndrome de Rokitansky.

Primer trasplantament d’úter, el resultat d’un projecte d’investigació

Aquest primer trasplantament d’úter de donant viu d’Espanya està emmarcat en un projecte d’investigació que es va iniciar fa cinc anys i que porta el nom de “Estudi de factibilitat de procediment de trasplantament uterí de donant viu amb obtenció d’empelt per cirurgia robòtica”. El principal objectiu d’aquest procés era validar la viabilitat d’aquesta cirurgia. Durant aquest temps es van presentar 30 dones, de les quals, només la pacient intervinguda el 5 d’octubre va ser l’única candidata compatible. I és que, el requisit principal per a aquesta intervenció pionera és tenir la Síndrome de Rokitansky, un trastorn congènit de l’aparell reproductor femení caracteritzat per néixer sense úter ni trompes de Fal·lopi, que afecta només a 1 de cada 5.000 dones en el món.

Trasplante de útero de donante viva

L’equip multidisciplinari responsable del primer trasplantament d’úter a Espanya el formen més de 20 persones de les especialitats de: ginecologia, cirurgia de trasplantament, infermeria ginecològica i de trasplantament, anestèsia i auxiliars d’infermeria.

En què consisteix el trasplantament d’úter?

El trasplantament d’úter és una intervenció d’alta complexitat composta de dues fases diferenciades: l’extracció de l’úter amb cirurgia robòtica i la implantació mitjançant cirurgia oberta. La primera fase, com afirma el Dr. Antonio Alcaraz, és la més delicada ja que “l’úter és un òrgan amb una pobra vascularització de les artèries i un gran entramat de venes, entre les que cal buscar les majors per drenar la sang que arriba al mateix “. Aquesta primera fase del primer trasplantament d’úter d’Espanya va durar unes 12 hores i es va realitzar mitjançantc irurgia robòtica per a produir la mínima invasió possible. Pel que fa a la implantació amb cirurgia oberta, el procés va durar unes 4 hores. La llarga durada de la intervenció, en què van participar més de 20 persones de diferents especialitats (ginecologia, trasplantament, infermeria, anestèsia …), augmenta la seva complexitat. I és que, com afirma el Dr. Francisco Carmona, l’èxit del trasplantament d’úter “ve determinat per la viabilitat de l’òrgan, que aquest funcioni i que la dona es quedi embarassada”.

Dr. Antonio Alcaraz“Van ser intervencions i preparació de l’òrgans d’extrema precisió. Estàvem absolutament concentrats perquè qualsevol decisió malmetria l’òrgan tan preuat”

Dr. Antonio Alcaraz en La Vanguardia

Com hem dit, actualment el requisit per entrar al programa i ser candidata a un traspante d’úter és patir la Síndrome de Rokitansky, és a dir, haver nascut sense úter. No obstant això, un cop la tècnica estigui assentada, no es descarta que puguin accedir-hi dones a les que se’ls ha hagut d’extirpar l’úter. Com afirma el Dr. Carmona, en aquest projecte s’han definit criteris força restrictius “per demostrar que la tècnica és útil. Quan portem 15 o 20 anys, podrem ser-ho menys “.

Dr. Francisco Carmona“Crec que es convertirà en una tècnica que podrem usar i estarà a l’abast de les persones que no tinguin úter”

Dr. Francisco Carmona en el Diari ARA

Resultat del primer trasplantament d’úter de donant viu d’Espanya

El trasplantament d’úter va ser un èxit i, tant la donant com la receptora es troben en bon estat. No hi ha hagut rebuig i l’úter ha començat a funcionar. Després de dos mesos de la intervenció, el postoperatori ha estat bo i la funcionalitat ha estat l’esperada. La receptora ha tingut el seu primer cicle menstrual i s’espera que, en uns mesos, es pugui implantar un embrió dels 11 fecundats in vitro prèviament.

En el cas d’aconseguir l’embaràs, es mantindrà el tractament amb fàrmacs immunosupressors. Després d’un segon embaràs, sempre que sigui el seu desig gestacional, se li retirarà l’úter mitjançant una intervenció laparoscòpica per prevenir.

El trasplantament d’úter al món

L’any 2014, a l’Hospital Universitari de Sahlgrenska de Suècia, va tenir lloc el primer naixement després d’un trasplantament d’úter de donant viu. En 2018, a l’Hospital das Clínicas de Sao Paulo del Brasil, naixia la primera nena després d’un trasplantament d’úter de cadàver. A dia d’avui hi ha hagut al voltant de 70 trasplantaments d’úter a tot el món, dels quals han nascut més de 20 nounats vius.


VOL CONTACTAR AMB L’EQUIP DEL DR. FRANCISCO CARMONA?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

VOL CONTACTAR AMB L’EQUIP DEL DR. ANTONIO ALCARAZ?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella