Blog barnaclínic


12 juliol, 2022

Una nova tècnica quirúrgica millora l’extracció de pedres del ronyó

Piedras del riñon o litiasis renal

La litiasi renal és una malaltia que consisteix en la formació de càlculs o pedres als ronyons o de les vies urinàries. Quan aquests càlculs són petits, és possible que el pacient els extregui de manera natural. Però quan excedeixen certes dimensions, cal un tractament medicoquirúrgic, ja que durant la seva expulsió poden quedar-se a les vies urinàries, bloquejar el flux d’orina i causar un gran dolor i complicacions. A la línia d’aposta per la innovació que caracteritza el Grup Hospital Clínic, el centre ha incorporat als seus serveis una nova tècnica per al tractament de la litiasi renal. D’aquesta manera s’ha convertit en el primer hospital d’Espanya i del Sud d’Europa en utilitzar-la i així millorar els resultats de l’extracció de pedres del ronyó amb l’actual Nefrolitotomia percutània o NLP.

Millors resultats i menys temps d’ingrés al tractament de les pedres del ronyó

La introducció d’aquesta nova opció per al tractament de les pedres del ronyó ha estat possible gràcies a un nou dispositiu dissenyat a la Xina, que permet una millor succió i resulta molt més eficient i efectiva. A més, la nova tècnica també compta amb irrigació contínua, amb la qual el sèrum entra constantment i a la cirurgia s’empra un procediment que és mínimament invasiu i que es coneix com a Super Mini Percutània o SPM.

Tot això es tradueix en millores significatives per al pacient, reduint en gran mesura el temps d’ingrés. Amb la nova tècnica només cal un dia, mentre que amb l’abordatge tradicional calien tres dies.

Millora de la Nefrolitotomia percutània

Per realitzar una NLP primer es realitza una punció percutània a la zona lumbar, per sota de la dotzena costella. D’aquesta manera l’equip de cirurgians és capaç d’accedir a l’interior de la cavitat renal i així poder fragmentar el càlcul i extreure’l. Aquesta tècnica està indicada per a càlculs renals que mesurin com a mínim 2 cm de diàmetre.

Tot i ser un procediment segur, no està exempta de certes complicacions, com ara el sagnat renal, l’hematoma renal, la infecció, restes de fragments residuals o urinomes, masses formades per la sortida d’orina del tracte urinari. Tot i això, la gran experiència del Servei d’Urologia que dirigeix el Dr. Antonio Alcaraz, que realitzen a l’any unes 300 cirurgies de litiasi renal, 70 de les quals són NLP. Ara s’espera que 30 es puguin fer amb la nova tècnica.

La litiasi renal o pedres del ronyó, una complicació freqüent i recurrent

La litiasi renal és una malaltia molt freqüent, amb una major incidència entre la població masculina que entre la femenina. S’estima que prop del 15% dels homes l’acabaran desenvolupant en algun moment de la seva vida, mentre que en les dones aquest percentatge oscil·la entre el 5 i el 10%. La majoria dels afectats són adultes joves, entre 15 i 45 anys.

Però fins i tot més important que la seva incidència és el fet que es tracta d’una patologia amb una alta taxa de recidiva. Fins al 50% dels pacients amb litiasi renal tindrà un nou episodi en els 5 anys següents i el 90% als 25 anys.


VOLS CONTACTAR AMB L’EQUIP D’UROLOGIA?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella