Blog barnaclínic


28 juny, 2022

Femoroplàstia, una innovació pionera per resoldre problemes de pròtesis de maluc

El Grup Hospital Clínic és pioner a Espanya en l’ús de la femoroplàstia, una tècnica innovadora mitjançant la qual s’injecta ciment sanitari al voltant de la pròtesi de maluc, dins del fèmur, per aconseguir recuperar estabilitat i així aconseguir que millori el dolor i recuperar la mobilitat del pacient. El Dr. Jenaro Fernández-València, cap de la Secció de Maluc del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i professional de barnaclínic+, és un dels responsables del disseny del protocol i la introducció d’aquesta tècnica.

El Dr. Fernández-Valencia ha estat a més l’encarregat del control evolutiu de les dues primeres intervencions en què s’ha executat la femoroplàstia, una realitzada el juny de 2021 i l’altra el març de 2022 i amb grans resultats en ambdós casos. Les femoroplàsties van ser dutes a terme per un equip on hi havia entre altres el Dr. Jordi Blasco, del Servei de Radiologia de l’Hospital Clínic i professional de barnaclínic+ i els anestesiòlegs Dr. Jaume Fontanals i la Dra. Isabel Belda.

Pròtesis de maluc dolorós, un problema de difícil solució

Les pròtesis de maluc són un recurs habitual en pacients d’edat avançada amb el qual es busca recuperar la mobilitat i la funcionalitat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida. Es tracta d’un procediment segur i amb un alt grau d’èxit, però no està exempt d’algunes complicacions. Una és quan s’afluixa aquesta pròtesi de maluc i provoca dolor, fent necessari un recanvi. Però aquesta opció no sempre és possible.

En alguns casos, l’edat avançada del pacient o malalties cròniques i greus poden desaconsellar la intervenció. Fins ara, aquests pacients no tenien altra opció que conviure amb aquest dolor crònic, en què els calmants no aconsegueixen bons resultats, i veure com la seva capacitat de caminar es veia molt limitada. Aquesta complicació ara es veu superada gràcies a la femoroplàstia.

La femoroplàstia ofereix una solució per als pacients d’edat avançada que, davant d’una pròtesi de maluc inestable que produeix dolor, no es poden sotmetre a un recanvi

La femoroplàstia, una tècnica innovadora, poc invasiva i econòmica

La femoroplàstia és una tècnica amb què es va començar a experimentar a principis dels 2.000 i es tracta d’un procediment poc invasiu i econòmic que ja ha estat testat per altres equips mèdics a Europa. Es fa sota sedació, injectant ciment sanitari (PMMA) barrejat amb antibiòtic al voltant de la pròtesi de maluc. Per això es fa servir una cànula guiada a través d’imatge, la qual s’introdueix cap a la cara anterior de la cuixa i penetra la cortical femoral.

La femoroplàstia és una intervenció molt menys complexa que un recanvi quirúrgic de pròtesi tradicional, per la qual cosa està especialment indicada per a aquells pacients que per la seva fragilitat es desaconsella aquesta última i que fins ara estaven orfes de solució al problema de la pèrdua d’estabilitat a la pròtesi. Si no sorgeix cap complicació, el pacient pot ser donat d’alta en les 24 hores següents després del procediment. Els dos pacients que ja han estat operats amb aquesta innovadora tècnica han mostrat una tolerància excel·lent i una millora notable del dolor i de la limitació funcional que els incapacitava. Amb una població cada cop més envellida i que necessitarà més recanvis de pròtesi, aquesta tècnica podrà donar resposta a molts pacients que ara no tenien bones opcions.

Possibilitat d’ampliar-ne l’ús

Tot i que aquesta tècnica s’ha indicat en pacients amb pròtesis de maluc, altres pacients en una situació similar amb pròtesis o implants afluixats en altres localitzacions (genoll, espatlla, etc.), també poden ser beneficiaris potencials d’aquesta tècnica de refixació amb ciment, com ha estat comunicat pels autors a les XXIII Jornades de la Societat Espanyola de Radiologia Musculoesquelètica, dutes a terme a la Corunya del 25 al 28 de maig de l’any en curs.


VOLS CONTACTAR AMB L’EQUIP DEL DR. JENARO FERNÁNDEZ-VALÈNCIA?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella