Blog barnaclínic


8 abril, 2024

Nova cirurgia mínimament invasiva per extirpar tumors benignes de l’oïda, ara també a barnaclínic+

Els avenços en medicina estan permetent realitzar intervencions cada vegada més precises i menys invasives. En aquest sentit, destaca l’ús de la endoscòpia, que aprofita les obertures naturals del cos o petites incisions tant per examinar l’interior dels òrgans com per realitzar diferents procediments. L’hospital Clínic Barcelona ha estat el primer centre a Espanya en l’ús d’aquest abordatge per extirpar tumors glòmics, un tipus de tumor benign de l’oïda mitjana que creix a l’os temporal del crani, darrere del timpa. A partir d’ara, aquesta tècnica quirúrgica mínimament invasiva per extirpar tumors de l’oïda ja està disponible també a barnaclínic+.

El Dr. Francesc Larrosa, pioner en cirurgia endoscòpica de l’oïda mitjana

Al juny de 2018, el Dr. Francesc Larrosa, consultor del Servei d’Otorinolaringologia del Clínic Barcelona i otorinolaringòleg de barnaclínic+, va començar a extirpar tumors de l’oïda mitjana a través de cirurgia endoscòpica i actualment ja han estat intervenits amb ella un total de deu pacients. Amb aquestes dades s’ha dut a terme un estudi que ha estat publicat a la revista The Journal of Laryngology-Otology i en el qual es demostra que aquesta tècnica mínimament invasiva és segura i eficaç en la extirpació dels tumors glòmics del timpa en la seva fase inicial.

Ara, barnaclínic+ també ofereix aquest tipus d’intervenció per als casos esmentats. D’aquesta manera, els nostres pacients poden beneficiar-se d’una cirurgia d’avantguarda, amb la qual s’aconsegueixen reduir les complicacions i molèsties d’una operació tradicional, mantenint uns resultats òptims.

Aprofitar el canal de l’oïda permet l’abordatge mínimament invasiu

Per dur a terme aquest abordatge mínimament invasiu en l’extirpació dels tumors glòmics del timpa, la tècnica aprofita el corredor natural del conducte auditiu, evitant incisions per fora de l’orella i extreient el tumor a través d’ell. “D’aquesta manera podem diseccionar el tumor i extreure’l sense haver d’eliminar os o destruint menys estructures al nostre pas”, explica el Dr. Larrosa, qui assenyala que això és possible també gràcies a l’ús d’una il·luminació que magnifica la visibilitat de l’oïda mitjà i que permet introduir-se molt més que amb el microscopi tradicional.

“Amb aquest abordatge, podem diseccionar el tumor i extreure’l sense haver d’eliminar os o destruint menys estructures al nostre pas”

Dr. Francesc Larrosa, consultor del Servei d’Otorinolaringologia del Clínic Barcelona i otorinolaringòleg de barnaclínic+

A més de l’ús d’aquesta il·luminació, aquest abordatge també fa servir un làser que coagula la incisió que es fa. En aquest cas, el utilitzat és el Blue Làser, específic per evitar el sagnat. “Això és alguna cosa que en aquest tipus de cirurgies és molt molest, ja que hem de ser molt precisos en aquestes intervencions, en tractar-se d’estructures molt importants com la cadena ossicular, l’oïda interna o el nervi facial que no volem danyar en aquesta cirurgia”.

Recuperació més ràpida, gràcies a la cirurgia endoscòpica de l’oïda

La principal avantatge d’aquest tipus de cirurgia endoscòpica de l’oïda és la ràpida recuperació dels pacients. El fet d’ aprofitar el propi canal auditiu per dur-la a terme fa que no sigui precís realitzar cap incisió. “Les persones de Barcelona, poden marxar a casa el mateix dia i les molèsties que perceben són mínimes”. Abans d’utilitzar aquesta tècnica, la intervenció es feia sota visió microscòpica i en molts casos s’havia de fer una incisió darrere de l’orella, amb un o dos dies d’ingrés hospitalari.

“Després de la cirurgia endoscòpica per extreure els tumors de l’oïda (glòmics), les persones de Barcelona poden marxar a casa el mateix dia i les molèsties que perceben són mínimes”

Dr. Francesc Larrosa

Evitar aquesta incisió comporta diferents avantatges per als pacients, com menys dolor postoperatori, menor repercussió estètica i conservació de la sensibilitat del pavelló auricular, en definitiva, millor qualitat de vida. Tot i que pot augmentar la durada de la cirurgia en comparació amb altres intervencions quirúrgiques, el temps d’hospitalització es redueix considerablement, amb menys de deu hores de mitjana. “Això només ho podem fer aquí, en centres de referència com el Clínic”, conclou el Dr. Larrosa.

“Aquest tipus de cirurgia només es pot fer en centres de referència com el Clínic”

Dr. Francesc Larrosa

No obstant això, no tots els pacients poden beneficiar-se d’aquesta tècnica. El Dr. Larrosa explica que aquest tipus de cirurgia “no es pot aplicar a tots els tumors glòmics que rebem, només els casos en estadi incipient i que no es estenguin fora de l’oïda mitjà”.


Desitges contactar o demanar una cita amb el Dr. Francesc Larrosa o amb l’equip d’Otorrinolaringologia?

DEMANAR CITA DEMANAR TELEVISITA

“`

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella