Blog barnaclínic


13 setembre, 2021

Investigadors del Grup Hospital Clínic desenvolupen una eina per al diagnòstic del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal

Diagnóstico del TEAF

Investigadors del Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE) de l’Hospital Clínic-IDIBAPS, col·laboradors de la Unitat de Trastorns del Neurodesenvolupament de barnaclínic+, han desenvolupat l’App VisualTEAF que, gràcies a la intel·ligència artificial, és capaç d’ajudar en el diagnòstic del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF). És la primera eina de diagnòstic del TEAF en què s’utilitza machine learning, una branca de la intel·ligència artificial que permet que les màquines aprenguin sense ser expressament programades per a això.

Com funciona VisualTEAF?

A través de la càmera d’un telèfon intel·ligent, l’eina analitza patrons d’anomalies facials i altres signes físics que permeten fer un primer cribratge. D’aquesta manera VisualTEAF ajuda tant a psicòlegs com metges en el diagnòstic del TEAF. Una vegada que l’eina detecta un possible cas, aquest sempre ha de ser després completat amb una avaluació neuropsicològica que permeti comprovar la presència de trastorns tant cognitius com conductuals.

És un pas més en la investigació sobre el TEAF, que en els últims anys ha avançat de forma significativa i ha permès millorar en la descripció d’aquest trastorn, molt més complex del que es creia en un principi. Sense anar més lluny, gràcies a un estudi d’investigació amb més de 400 casos de l’Hospital Clínic ha estat possible el desenvolupament d’un perfil neurocognitiu i conductual específic de les persones que pateixen TEAF.

Exposició prenatal a l’alcohol

El TEAF és un tipus de Trastorn del Neurodesenvolupament format per conjunt de trastorns que són motivats per l’exposició a l’alcohol durant el desenvolupament prenatal. Això ocasiona anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives, que en la seva forma més greu adquireixen la forma de la Síndrome Alcohòlica Fetal (SAF). En aquests casos es donen malformacions morfològiques, retard en el creixement i alteracions cognitives, conductuals, de socialització i aprenentatge.

“Tots els problemes que origina el TEAF es poden prevenir en el 100% dels casos si no es beu res d’alcohol des del moment en què es planifica l’embaràs”, explica el Dr. Òscar Garcia-Algar, cap de Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat i coordinador de el Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE).

Óscar García-Algar“Tots els problemes que origina el TEAF es poden prevenir en el 100% dels casos si no es beu res d’alcohol des del moment en què es planifica l’embaràs”

Dr. Òscar Garcia-Algar, cap de Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic-Maternitat i coordinador de el Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE)

“El tractament del TEAF sempre és simptomatològic, ja que l’exposició a l’alcohol ha produït lesions en el sistema nerviós central que són irreversibles”, explica la Marta Astals, psicòloga de la Unitat de Trastorns del Neurodesenvolupament de barnaclínic+. D’aquesta manera, l’experta assenyala com es segueixen diferents estratègies per tractar tant els símptomes conductuals com els cognitius. “Així desenvolupem estratègies de maneig conductual, estimulació cognitiva per millorar el rendiment acadèmic i reforçament positiu”.

Marta Astals“El tractament del TEAF sempre és simptomatològic, ja que l’exposició a l’alcohol ha produït lesions en el sistema nerviós central que són irreversibles”

Marta Astals, psicòloga de la Unitat de Trastorns del Neurodesenvolupament de barnaclínic+

En aquest sentit cal destacar també que l’equip de l’Clínic-IDIBAPS ha desenvolupat la primera eina terapèutica específica per als Trastorns Cognitius (que inclou el TEAF) basada en Realitat Virtual (PVR: Psicoterapia VR).

Dia Internacional per a la Prevenció del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal

El 9 de setembre és el Dia Internacional per a la Prevenció de el Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF). Aquest dia es commemora per informar i conscienciar sobre aquest tipus de trastorn, encara força desconegut. El TEAF està considerat com la primera causa previsible i no genètica de retard mental en el món occidental.

El TEAF està considerat com la primera causa previsible i no genètica de retard mental en el món occidental

La diferència d’aquest trastorn amb altres problemes neurològics, conductuals o trastorns del neurodesenvolupament és que el TEAF és 100% previsible i, per tant, està a les nostres mans que pugui ser una malaltia eradicada en un futur pròxim. El consum d’alcohol durant l’embaràs pot tenir conseqüències físiques, intel·lectuals i de conducta importants i irreversibles per al nadó i el nen.

Finalment, cal recordar que la prevenció del TEAF passa exclusivament per evitar el consum d’alcohol durant l’embaràs i des del moment que la dona decideix quedar-se embarassada. Durant les primeres setmanes en què encara no es pot confirmar l’embaràs, pot haver un consum d’alcohol que ja és perjudicial per al fetus, de manera que no hi ha cap quantitat d’alcohol que es pugui consumir de forma segura durant la gestació.


VOL CONTACTAR AMB ELS NOSTRES PROFESSIONALS DE LA UNITAT DE TRASTORNS DEL NEURODESENVOLUPAMENT, EXPERTS EN EL DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT DEL TEAF?

CONTACTE

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella