20 maig, 2020
Pèrdua de l’olfacte i COVID-19: Què en sabem, símptomes, diagnòstic i tractament
Com ja gairebé tothom sabrà, la SARS-CoV-2 és un tipus de coronavirus que afecta les persones i és el responsable de la COVID-19. Aquesta malaltia es caracteritza per una sèrie de problemes respiratoris, majoritàriament amb simptomatologia lleu (el 80% dels casos). De vegades, aquests símptomes respiratoris vénen acompanyats d’altres afectacions. En concret, segons els últims estudis, fins a un 88% dels pacients amb COVID-19 presenten una pèrdua de l’olfacte i del gust. La majoria d’aquests pacients (80%) recuperarà l’olfacte i el gust de forma espontània amb el pas del temps. Per aquells que no recuperen l’olfacte o que no ho fan en la seva totalitat, ara mateix només hi ha una opció, l’entrenament olfactori.
SÍMPTOMES RESPIRATORIS DE LA COVID-19 I PÈRDUA D’OLFACTE
Hi ha una sèrie de símptomes de la COVID-19 que ja són coneguts per la gran majoria: febre, tos, pneumònia, dificultat respiratòria baixa, rinorrea, obstrucció nasal, deteriorament respiratori … Els pacients que arriben a presentar deteriorament a nivell pulmonar, poden fins i tot necessitar d’ingrés a l’UCI. Hi ha un altre símptoma que té una afectació important en la qualitat de vida dels pacients i que es presenta en un gran nombre de casos: la pèrdua de l’olfacte i del gust. Poden produir-se per separat o tots dos alhora, però el més important és la anòsmia o pèrdua total de l’olfacte.
INCIDÈNCIA DE LA PÈRDUA DEL OLFACTE EN PACIENTS AMB COVID-19
Segons la nostra experiència, podem afirmar que la majoria dels pacients COVID-19 perden tant l’olfacte com el gust. S’ha vist que, en alguns casos (el 10%), la hipoòsmia o pèrdua parcial de l’olfacte comença fins i tot abans que els símptomes generals.
Segons els estudis realitzats a la Xina, entre el 5 i el 7% dels pacients COVID-19, presentaven una pèrdua de l’olfacte. No obstant això, els últims estudis multicèntrics europeus demostren que el percentatge de pacients COVID-19 que, en major o menor grau, pateixen pèrdua de l’olfacte i / o del gust està al voltant del 88%1
“Els últims estudis multicèntrics europeus demostren que al voltant del 88% dels pacients amb COVID-19 presenten una pèrdua de l’olfacte”
Dr. Isam Alobid
1 J Investig Allergol Clin Immunol. 2020 May 14:0. doi: 10.18176/jiaci.0567. [Epub ahead of print]
Olfactory dysfunction in the COVID-19 outbreak.
Izquierdo-Dominguez A, Rojas-Lechuga MJ, Mullol J, Alobid I.
CAUSES DE LA PÈRDUA DE OLFACTE O ANÒSMIA
La pèrdua d’olfacte o anòsmia no només pot produir-se per la COVID-19, pot provocar-la diverses causes. D’una banda, la causa més freqüent de pèrdua d’olfacte són les infeccions virals de sistema respiratori superior: refredat comú, sinusitis, bronquitis, etc. Una altra causa comuna d’anòsmia és la inflamació crònica del nas i els sins paranasals: rinitis al·lèrgica, rinosinusitis crònica,… Finalment, l’última causa de pèrdua de l’olfacte és el traumatisme cranioencefàlic, que produeix un important dany al neuroepitelio i al bulb olfactori.
PER QUÈ ES PERD EL OLFACTE I EL GUST AMB LA COVID-19?
Un estudi recent de la Facultat de Medicina de Harvard ha demostrat que la clau de la pèrdua d’olfacte i el gust per la COVID-19 és que el virus SARS-CoV-2 infecta les cèl·lules nervioses de la cavitat nasal (cèl·lules glials) i no a les neurones. A l’article, publicat a la revista Science Advances, es descriu que les neurones sensorials olfactives no expressen el gen que codifica la proteïna del receptor ACE2, que el coronavirus utilitza per entrar a les cèl·lules. En canvi, sí que s’expressa en les cèl·lules de suport de les neurones sensorials olfactives, les cèl·lules glials, així com en certes poblacions de cèl·lules mare i cèl·lules dels vasos sanguinis.
Com explica Sandeep Robert Datta, neurobiòleg i autor principal de l’estudi, les seves troballes indiquen que: el nou coronavirus provoca anòsmia en els pacients no infectant a les neurones directament, sinó afectant a la funció de les cèl·lules de suport.
Quant dura la pèrdua d’olfacte per COVID-19?
Gràcies a aquest estudi, podem deduir que és poc probable que la pèrdua de l’olfacte i el gust produïda per la COVID-19 sigui permanent. A més, la investigació suggereix que és existeix poca probabilitat que la SARS-CoV-2 produeixi danys greus i permanents en els circuits neuronals olfactius. Un cop passada la COVID-19 i desapareguda la infecció, “les neurones olfactives no semblen necessitar ser reemplaçades o reconstruïdes des de zero”, afirma Datta.
GRAUS DE LA PÈRDUA DE L’OLFACTE
La pèrdua d’olfacte pot mesurar-se en funció de la seva gravetat. L’escala per mesurar-la va del 0 al 10. Del 0 al 3, es considera una pèrdua d’olfacte lleu; del 3 al 7, moderada; i del 7 al 10, una pèrdua de l’olfacte greu.
Les alteracions de l’olfacte lleus o moderades (del 0 al 7) les coneixem com hipoòsmia. Una pèrdua de l’olfacte greu o total (del 7 al 10) es coneix com anòsmia.
“Els pacients COVID-19 presenten directament una pèrdua d’olfacte greu o anòsmia”
Dr. Isam Alobid
RECUPERACIÓ DESPRÉS DE LA PÈRDUA DE L’OLFACTE PER COVID-19
En els pacients afectats de COVID-19 s’ha vist que, 1 de cada 5 recupera l’olfacte a la setmana de començar amb els símptomes de la malaltia. Una tercera part el recupera en un període d’entre una i dues setmanes. Finalment, 1 de cada 5 trigarà de dos a quatre setmanes en recuperar l’olfacte després de la COVID-19.
La majoria dels pacients (el 80%) que han perdut l’olfacte per la COVID-19 es recupera en un temps màxim d’un mes. No obstant això, segueixen tenint un lleuger percentatge de pèrdua d’olfacte o hipoòsmia. A aquest tipus de pèrdua d’olfacte en diem “a llarg termini”. De moment, no tenim informació de l’evolució a llarg termini, més enllà en el temps. Hem de seguir a aquests pacients, per veure l’evolució de la pèrdua d’olfacte i per saber si els tractaments d’acompanyament que estem aplicant surten l’efecte desitjat.
“La majoria dels pacients que han perdut l’olfacte per la COVID-19 es recupera al cap d’un mes, com a màxim. No obstant això, segueixen presentant una lleugera hipoòsmia “
Dr. Isam Alobid
HI HA UN TRACTAMENT PER LA PÈRDUA DE L’OLFACTE PER COVID-19?
Ara mateix no disposem de cap tractament mèdic per a la pèrdua de l’olfacte provocada per la COVID-19. Estem manejant només la curació espontània amb el temps. Ara bé, si ens basem en la nostra experiència amb la anòsmia post-viral, disposem d’eines que poden ajudar a aquests pacients a recuperar la capacitat olfactiva.
Literature is widely heterogeneous regarding loss of smell; we advise home isolation measures and/or social distancing, and to carry out diagnostic tests for SARS-CoV-2 when possible in patients with sudden/severe loss of smell who cannot be promptly evaluated #anosmia #COVID19 pic.twitter.com/U7JvuxWst2
— Isam Alobid (@IsamAlobid) May 15, 2020
DIAGNÒSTIC DE LA PÈRDUA D’OLFACTE DESPRÉS COVID-19
Els pacients que han tingut una pèrdua d’olfacte amb la COVID-19 s’han de sotmetre a una olfactometria per quantificar la pèrdua de l’olfacte i veure la capacitat que els queda. La olfactometria és un test que permet mesurar la capacitat olfactiva i, per tant, la pèrdua d’olfacte. Consisteix en una prova en la qual, el pacient, ha de detectar, identificar i recordar una sèrie d’olors. En funció de les seves respostes, i comparant el resultat amb la mitjana nacional, s’estableix un score que defineix el nivell de hipoòsmia (lleu, moderada, greu) o anòsmia.
Actualment, en fase aguda de la infecció, encara no es pot dur a terme olfatometrías entre pacients COVID-19. D’una banda, pel risc de contaminació de les olors i, de l’altra, pel risc de transmissió de la malaltia. Per aquest motiu, hem d’esperar per veure com evolucionaran aquests pacients, per aplicar-los l’únic tipus de tractament que existeix en l’actualitat, l’entrenament olfactori o training olfactori.
HAS PASSAT LA COVID-19 I NO HAS RECUPERAT L’OLFACTE? EL NOSTRE EQUIP D’EXPERTS ET POT AJUDAR
En què consisteix L’ENTRENAMENT olfactori?
L’entrenament olfactori consisteix en una sèrie d’exercicis per ensenyar a tornar a reconèixer les olors a un pacient que ha patit una pèrdua d’olfacte. Mitjançant una selecció d’olors recognoscibles, associats a imatges directes, el pacient entrena el seu olfacte i la seva memòria olfactiva. El funcionament es basa en la capacitat cerebral per identificar les olors, emmagatzemar-los i recordar-los, relacionant-los amb la vista i l’oïda. Per exemple, un perfumista, un enòleg o un tastador de cervesa tenen una capacitat per reconèixer i recordar olors molt superior a la mitjana de la població. Això és així, sobretot, per que tenen l’olfacte molt entrenat. El principi és el mateix.
L’entrenament olfactori s’ha de realitzar dues vegades a el dia (matí i tarda) durant, al menys, tres mesos. Passat aquest temps, es realitza una nova olfactometria, per veure quin grau de benefici d’ha donat aquest training. Si el pacient no mostra una recuperació de l’olfacte, es pot seguir amb l’entrenament.
“En l’experiència que tenim del tractament la anòsmia post viral, un de cada tres pacients anòsmics recuperen l’olfacte després d’un entrenament olfactori de sis mesos”
Dr. Isam Alobid
QUÈ HE DE FER SI HE PERDUT EL OLFACTE I EL GUST?
Si has patit la COVID-19, has patit una pèrdua de l’olfacte i del gust, el primer que has de fer és esperar a estar guarit de la malaltia. Si, un cop passada la COVID-19, no recuperes l’olfacte, has de visitar-te i sotmetre’t a una exploració en profunditat. Arribats a aquest cas, et faran una endoscòpia nasal; per assegurar que, associat a la pèrdua de l’olfacte, no hi hagi una alteració endonasal. Un cop descartada, et faran una ressonància del bulb olfactori; per veure si hi ha atròfia del mateix. A continuació, et faran una olfactometria. A barnaclínic+ comptem amb una olfactometria de 8 olors, que ens ofereix un resultat molt aclaridor de la capacitat olfactiva i ens ajuda a oferir el tractament adequat per a cada cas.
Amb el resultat de totes aquestes proves, i un cop descartades les lesions endonasales, es podrà iniciar l’entrenament olfactiu.
Hi ha una sèrie de kits comercials d’entrenament olfactori que es poden adquirir en farmàcies. Aquests kits, contenen 6 olors en una caixa hermètica i et permetran començar l’entrenament a casa. Com hem dit, el training olfactiu s’ha de fer durant 3 mesos. Després d’aquest temps, hauràs de tornar a visitar-te i realitzar de nou la olfactometria. En funció del resultat, un expert en rinologia t’aconsellarà si seguir amb l’entrenament.
Estem desenvolupant una aplicació de Smartphone per portar un control diari dels pacients amb pèrdua d’olfacte que estan fent un training. Amb aquesta app, podrem monitoritzar als pacients, indicar-los com procedir i aconsellar-los en el seguiment de l’entrenament olfactiu.