13 de novembre de 2024
Avaluació neuropsicològica, fonamental en l’atenció de malalties neurodegeneratives
barnaclínic+ ofereix una atenció integral als pacients que enfronten malalties neurodegeneratives i trastorns de la memòria. Amb el llançament recent de la Unitat de Memòria i Trastorns Cognitius, s’ha consolidat un enfocament multidisciplinari que abasta totes les etapes, des del diagnòstic primerenc fins al seguiment i tractament personalitzat. “A la unitat atenem qualsevol pacient amb sospita de deteriorament cognitiu o amb alguna sospita de malalties neurodegeneratives que cursin amb trastorns cognitius”, explica el Dr. Adrià Tort, neuropsicòleg de barnaclínic+, que explica com les principals patologies que s’atenen són la malaltia de Alzheimer, la demència amb cossos de Levy i la demència frontotemporal, entre altres malalties neurodegeneratives. L’avaluació neuropsicològica és un dels pilars fonamentals en aquest procés, ja que permet no només identificar i monitoritzar les alteracions cognitives o el deteriorament cognitiu, sinó també establir una base per a intervencions terapèutiques adaptades a cada pacient.
Què és l’avaluació neuropsicològica?
L’avaluació neuropsicològica és un procés que permet explorar el funcionament cognitiu, funcional i comportamental d’una persona mitjançant una sèrie de proves estandarditzades. Constitueix un valuós element de suport al diagnòstic i és crucial en la detecció i caracterització d’alteracions relacionades amb malalties neurològiques i neurodegeneratives com ara la malaltia d’Alzheimer, la demència amb cossos de Lewy, la demència Frontotemporal o la malaltia de Parkinson, entre d’altres. Així mateix, és essencial per avaluar l’impacte de lesions cerebrals, com ara traumatismes cranioencefàlics, accidents cerebrovasculars o seqüeles produïdes per altres malalties o tractaments, com la quimioteràpia. L’avaluació neuropsicològica proporciona un perfil cognitiu del pacient sobre la base de l’estudi exhaustiu i específic de les diferents funcions cognitives, que podem agrupar en sis grans esferes o dominis: la memòria, el llenguatge, les praxis, les gnòsies, les funcions atencionals i executives i la cognició social. D’aquesta manera, té un paper fonamental en l’obtenció d’un diagnòstic precoç i suposa un punt de partida per al desenvolupament i l’optimització d’intervencions primerenques, particularment en l’elaboració de programes d’estimulació cognitiva i/o de rehabilitació.
“Una avaluació neuropsicològica és un procés clínic exhaustiu i integral que implica l’avaluació de la funció cognitiva, conductual o de comportament i emocional d’una persona, així com la repercussió de les alteracions que es puguin trobar a les activitats de la vida diària d’aquesta persona ”
Dr. Adrià Tort, neuropsicòleg de barnaclínic+
“Una avaluació neuropsicològica és un procés clínic exhaustiu i integral que implica l’avaluació de la funció cognitiva, conductual o de comportament i emocional d’una persona, així com la repercussió de les alteracions que es puguin trobar a les activitats de la vida diària d’aquesta persona ” explica el Dr. Adrià Tort. Així doncs, l’avaluació i la rehabilitació neuropsicològica és una eina integral que proporciona informació essencial per al diagnòstic, tractament i maneig de diferents condicions neurològiques i neurodegeneratives. Ofereix una visió exhaustiva de l’estat cognitiu, funcional i comportamental del pacient. L’objectiu d’aquest enfocament exhaustiu és identificar qualsevol dèficit que limiti l’autonomia del pacient o que interfereixi la qualitat de vida.
Quan l’avaluació neuropsicològica es recomana en adults?
L’avaluació neuropsicològica en adults es recomana en situacions on cal identificar, diagnosticar o monitoritzar alteracions en el funcionament cognitiu o davant del dubte de la presència d’un deteriorament cognitiu. Aquest tipus d’avaluació és fonamental en una varietat de contextos clínics, des del diagnòstic de malalties neurodegeneratives fins a la valoració de seqüeles per lesions cerebrals. A continuació, es detallen els principals casos en què se suggereix dur a terme una avaluació neuropsicològica en adults:
-
Diagnòstic de trastorns cognitius i demències
L’avaluació neuropsicològica i la intervenció cognitiva en les demències és essencial per identificar, caracteritzar i actuar davant d’alteracions cognitives relacionades amb diverses malalties neurològiques i neurodegeneratives, com ara l’Alzheimer, la demència frontotemporal o la demència amb cossos de Lewy. Aquesta avaluació permet als especialistes comprendre el perfil cognitiu específic de cada pacient i desenvolupar intervencions d’estimulació i rehabilitació cognitiva adaptades a la seva condició. La combinació d’avaluació i intervenció no només contribueix a una qualitat de vida millor, sinó que també facilita un seguiment més precís de la progressió de la demència i l’efectivitat de les estratègies terapèutiques aplicades.
T’INTERESSA…
· Tot el que has de saber sobre la malaltia d’Alzheimer
-
Desenvolupament i optimització d’intervencions primerenques
També realitzem tests neuropsicològics per avaluar deteriorament cognitiu i així elaborar programes d’estimulació cognitiva i/o de rehabilitació individualitzats, ajustats a les necessitats específiques de cada pacient.
-
Seguiment de malalties neurodegeneratives
Una altra funcionalitat de les avaluacions neuropsicològiques és la de monitoritzar i fer un seguiment evolutiu del pacient al llarg del temps.
-
Avaluació de lesions cerebrals
També es recomana l’estudi neuropsicològic davant de traumatismes craneoencefàlics, accidents cerebrovasculars o aquelles produïdes per altres malalties (p.ex.: COVID persistent) o tractaments, com la quimioteràpia (chemobrain).
-
Avaluació pre i postquirúrgica
Finalment, s’aconsella fer una avaluació neuropsicològica per determinar l’estat cognitiu abans i després d’una intervenció quirúrgica cerebral.
Quines proves es fan servir durant l’avaluació? Exemple d’avaluació neuropsicològica
L’avaluació neuropsicològica inclou una varietat de proves que poden diferir segons els objectius específics de l’avaluació i les característiques del pacient. Aquestes proves es poden agrupar segons els denominats dominis cognitius o àrees específiques de la cognició, que inclouen processos com latenció, la memòria, les praxies i les funcions executives. Durant l’avaluació, a més dels tests neuropsicològics per avaluar deteriorament cognitiu, també s’inclouen escales i qüestionaris que poden mesurar la funcionalitat o l’estat afectiu/emocional del pacient.
-
Avaluació de la memòria
En l’avaluació neuropsicològica de la memòria se sol mesurar l’aprenentatge, el record i/o el reconeixement de llistes de paraules o textos/històries (memòria verbal) o el record/reconeixement d’imatges (memòria visual). Aquestes proves permeten observar com el pacient emmagatzema i recupera informació, un procés essencial que es pot veure compromès en malalties com l’Alzheimer.
-
Avaluació del llenguatge
A l’avaluació neuropsicològica del llenguatge es mesura l’habilitat de produir i comprendre llenguatge oral o escrit: la capacitat d’expressar idees i pensaments, accés al vocabulari, tasques de comprensió d’ordres, lectura i escriptura, etc. S’examinen tant el nivell expressiu com el comprensiu; és a dir, com el pacient processa i produeix el llenguatge, aspectes que solen alterar-se en trastorns neurològics progressius.
-
Avaluació de les pràxies
Als tests neuropsicològics de les pràxies, s’examina la capacitat per realitzar moviments organitzats i coordinats amb una finalitat específica, com l’ús d’eines o l’execució de gestos quotidians. Aquesta habilitat és fonamental en tasques del dia a dia, i la seva alteració pot ser un senyal primerenc de malalties neurodegeneratives. Entre altres, es pot demanar al pacient que copiï un dibuix o que imiti una sèrie de gestos.
-
Avaluació de la percepció visual
A l’avaluació cognitiva s’avalua la capacitat del pacient per percebre, identificar o localitzar estímuls visuals, mitjançant l’estudi de les anomenades funcions visoperceptives i visoespacials. “Nosaltres ens centrem en la funció generalment visoperceptiva i visoespacial” afegeix el Dr. Tort, destacant la importància d’avaluar com els pacients interpreten i recorden la ubicació dels objectes i les formes a l’espai, una capacitat clau per a l’orientació i la identificació de persones o llocs.
-
Avaluació de les funcions executives i de l’atenció
Pel que fa a l’atenció, es mesura la capacitat de dirigir i mantenir la concentració en un determinat estímul. L’avaluació neuropsicològica de les funcions executives engloben processos com ara la capacitat de raonament i resolució de problemes, la capacitat de planificació i organització, la flexibilitat cognitiva o la capacitat d’inhibició.
Avaluació neuropsicològica i intervenció cognitiva en les demències, la importància del seguiment
Més enllà del diagnòstic inicial, el Dr. Tort destaca la importància de l’avaluació neuropsicològica per a la intervenció cognitiva i el seguiment continu del pacient. “És una eina útil per a la monitorització i el seguiment dels pacients al llarg del temps” esmenta, assenyalant que el seguiment permet detectar qualsevol canvi a l’estat del pacient i adaptar el tractament cognitiu de les demències segons la seva evolució. Aquest monitoratge cognitiu a llarg termini és essencial, ja que moltes malalties neurodegeneratives presenten una progressió lenta però constant. El seguiment periòdic mitjançant avaluacions neuropsicològiques ajuda a ajustar la intervenció cognitiva, oferint un suport constant i adaptat a les necessitats individuals del pacient. En aquest sentit, l’avaluació neuropsicològica és fonamental sobretot en el disseny d’intervencions no farmacològiques, com ara programes de rehabilitació i estimulació cognitiva, que són especialment importants en malalties on els tractaments farmacològics només ofereixen una resposta parcial.
“L’avaluació neuropsicològica és un procediment fonamental a l’atenció de pacients amb malalties neurodegeneratives. Bàsicament, en el diagnòstic, monitorització i seguiment de l’evolució de la malaltia, i és un punt de partida per al disseny d’intervencions no farmacològiques com la rehabilitació o l’estimulació cognitiva”
Dr. Adrià Tort, neuropsicòleg de barnaclínic+
El Dr. Tort comenta que “l’avaluació neuropsicològica és un punt de partida per al disseny d’intervencions no farmacològiques com la rehabilitació o l’estimulació cognitiva” ja que aquesta intervenció cognitiva a les demències busca mantenir i enfortir les habilitats cognitives del pacient i alentir l’impacte de la malaltia a la seva vida diària. La intervenció cognitiva, mitjançant la rehabilitació i l’estimulació, basades en els resultats de l’avaluació neuropsicològica inicial, permeten treballar activament en el manteniment de les capacitats cognitives residuals i en l’adaptació del pacient a les seves limitacions.
Què cal esperar dels resultats de l’avaluació neuropsicològica?
Els resultats d‟una avaluació neuropsicològica proporcionen un perfil detallat del funcionament cognitiu, funcional, afectiu i comportamental de l’individu Específicament, després de l’avaluació s’obté:
-
Informe neuropsicològic
L’informe neuropsicològic és el resultat d’un test neuropsicològic per avaluar deteriorament cognitiu. És un informe escrit que inclou els resultats de totes les proves administrades, una interpretació dels resultats i un perfil cognitiu exhaustiu.
-
Suport al diagnòstic
Amb la informació derivada de l’avaluació neuropsicològica, podrem millorar la precisió diagnòstica o descartar un diagnòstic específic de malalties neurodegeneratives o un deteriorament cognitiu.
-
Recomanacions
El resultat de l’avaluació neuropsicològica ens permetrà oferir suggeriments per a accions terapèutiques, estratègies de maneig i intervenció cognitiva i recomanacions per a la cura i el seguiment.
-
Educació i suport
Un cop sabem quin és l’estat i la situació del pacient, podem oferir consells i suport per als pacients i les seves famílies en funció de les alteracions observades i els escenaris que se’n puguin derivar en el futur. Així, doncs, els resultats de l’avaluació neuropsicològica ens ofereixen un perfil cognitiu detallat del pacient, que serveix com a guia per establir recomanacions terapèutiques i estratègies de maneig personalitzades. Aquests resultats ajuden a identificar àrees de deteriorament específiques i fonamenten intervencions orientades a mantenir i estimular les funcions cognitives, oferint una base sòlida per a programes de rehabilitació adaptats a cada pacient. El conjunt d’avaluació neuropsicològica i intervenció cognitiva a les demències és una eina clau per millorar la qualitat de vida dels pacients i suposa un recurs valuós per als familiars i cuidadors en la gestió diària de la malaltia.
Una vez sabemos cuál es el estado y la situación del paciente, podemos ofrecer consejos y apoyo para los pacientes y sus familias en función de las alteraciones observadas y los escenarios que puedan derivarse de ellas en el futuro. Así pues, los resultados de la evaluación neuropsicológica nos ofrecen un perfil cognitivo detallado del paciente, que sirve como guía para establecer recomendaciones terapéuticas y estrategias de manejo personalizadas. Estos resultados ayudan a identificar áreas de deterioro específicas y fundamentan intervenciones orientadas a mantener y estimular las funciones cognitivas, ofreciendo una base sólida para programas de rehabilitación adaptados a cada paciente. El conjunto de evaluación neuropsicológica e intervención cognitiva en las demencias es una herramienta clave para mejorar la calidad de vida de los pacientes y supone un recurso valioso para los familiares y cuidadores en la gestión diaria de la enfermedad.