13 maig, 2024
Explorant la immunologia a diabetis: avenços prometedors
En el vertiginós món de la medicina, cada dia es presenten noves oportunitats per transformar la forma en què abordem les malalties cròniques. En el cas de la diabetis tipus 1, una condició desafiadora que afecta a milions arreu del món, les últimes investigacions en el camp de la immunologia estan llançant llum sobre un futur prometedor. Uns assajos clínics que obren la possibilitat, cada vegada més real, que puguem oferir tractaments efectius amb immunoteràpia per a la diabetis tipus 1. Vegem com…
Teplizumab i Baricitinib: avanços clau en immunologia per a la diabetis
El tancament de l’any 2022 va marcar un hito significatiu amb l’aprovació per part de la FDA de l’ús de teplizumab, un fàrmac dissenyat per reduir el risc o retardar el desenvolupament de la diabetis tipus 1 en persones amb un risc extremadament alt de desenvolupar-la. Aquest avanç no només representa una esperança per aquells en risc, sinó que també obre noves possibilitats en el tractament preventiu d’aquesta malaltia.
“L’aprovació per part de la FDA de l’ús de teplizumab per reduir el risc o retardar el desenvolupament de la diabetis tipus 1 obre noves possibilitats en el tractament preventiu d’aquesta malaltia”
Dr. Jesús Blanco, endocrinòleg del Clínic Barcelona i de barnaclínic+
Resultats encoratjadors en investigacions recents sobre immunologia i diabetis
Tanmateix, la veritable emoció va arribar amb la fi de l’any 2023. La prestigiosa revista mèdica NEJM va publicar un editorial i dos articles que van revelar resultats encoratjadors sobre l’ús de teplizumab i baricitinib en el tractament de la diabetis tipus 1 després del diagnòstic. Aquests medicaments, que regulen la interacció dels glòbuls blancs i modifiquen l’acció de les citocines proinflamatòries, mostren la capacitat de reduir l’atac del sistema immune contra les cèl·lules productores d’insulina.
Un futur prometedor en la intersecció d’immunologia i diabetis
L’efecte resultant és la reducció de la pèrdua progressiva de la capacitat de secreció d’insulina, una signatura distintiva de la diabetis tipus 1. Com va assenyalar el Professor Ludvigsson en l’editorial de NEJM, aquests assajos clínics són un indici prometedor que aviat podríem oferir tractaments efectius amb immunoteràpia per a pacients amb diabetis tipus 1 en les primeres etapes de la malaltia.
“Aquests assajos clínics són un indici prometedor que aviat podríem oferir tractaments efectius amb immunoteràpia per a pacients amb diabetis tipus 1 en les primeres etapes de la malaltia”
Dr. Jesús Blanco, endocrinòleg del Clínic Barcelona i de barnaclínic+
TE PUEDE INTERESAR…
· És possible endarrerir la diabetis com a vitamina D?
· Després del diagnòstic de diabetis, què faig?
Camí cap a la implementació de tractaments d’immunologia en diabetis
Encara que aquests avanços encara no estan disponibles en tots els entorns mèdics, els investigadors estan treballant durament per portar aquests tractaments innovadors a aquells que més els necessiten. Un dels estudis leaders en aquest camp és el Diagnode-3, liderat pel Professor Ludvigsson a la Universitat de Linköping (Suècia). Aquest estudi té com a objectiu investigar si l’administració d’un component cel·lular específic pot millorar l’evolució de la diabetis en persones joves poc després del diagnòstic.
En resum, estem al límit d’un canvi significatiu en el tractament de la diabetis tipus 1. Amb els avanços en immunologia, aviat podríem tenir la capacitat d’intervenir i modificar la resposta del sistema immune contra les cèl·lules productores d’insulina, la qual cosa podria transformar radicalment la forma en què enfrontem aquesta malaltia crònica.