Blog de Enfermedades Digestivas y Metabólicas

Programar visita

Blog de Enfermedades Digestivas y Metabólicas

@barnaclinic

24 abril, 2024

És possible endarrerir la diabetis com a vitamina D?

Fins a la data, el tractament de la diabetis tipus 1 s’ha centrat sobretot en controlar la malaltia mitjançant diferents dosis d’insulina, atenent als nivells glucèmics de la persona amb aquesta malaltia. No obstant això, recents investigacions estan avançant per aconseguir per fi intervenir en el desenvolupament de la diabetis, buscant retardar el màxim possible aquesta condició. Entre les diferents opcions sobre les quals s’està estudiant, una que comença a obtenir resultats molt prometedors és l’ús de la vitamina D per al tractament de la diabetis. En aquesta entrada, recuperarem la conversa mantinguda entre el Dr. Jesús Blanco, endocrinòleg del Clínic Barcelona i de barnaclínic+, i Ángel Ramírez, Director de Canal Diabetes, en el canal de Youtube del portal especialitzat en aquesta malaltia.

Una recent investigació de la Universitat de Nova York ha pogut demostrar que l’ús d’ergocalciferol pot allargar el període de remissió de la diabetis tipus 1 al preservar la funció de les cèl·lules que produeixen insulina en persones amb diabetis de molt curta evolució. L’ergocalciferol és una forma de vitamina D que es troba en algunes plantes i fongs i que es pot utilitzar com a complement per tractar la deficiència de vitamina D en humans. “Es tracta d’un estudi petit, però que està en la línia tota la investigació que en les últimes dècades s’ha fet en relació amb la vitamina D i la diabetis tipus 1. Això és així perquè sabem que aquesta vitamina juga un paper en el metabolisme de les cèl·lules beta i també està relacionada amb la regulació del sistema immune”, apunta el Dr. Jesús Blanco, especialista de barnaclínic+.

Entenent el paper de la vitamina D en la diabetis tipus 1

Encara que les dades epidemiològiques són molt consistents en relació sobretot al dèficit de vitamina D i l’aparició de diabetis tipus 1, els assaigs clínics que s’han fet amb persones han tingut resultats discrepants. “Potser una qüestió fonamental és explicar per què ha hagut aquesta discrepància i el motiu és que en aquests estudis no sempre s’utilitza el mateix principi actiu. En alguns casos són precursors de la vitamina D, en altres metabòlits actius d’aquesta vitamina, és a dir compostos que no necessiten més transformació per actuar”, assenyala el Dr. Blanco.

En aquest sentit, l’especialista de barnaclínic+ destaca que, al contrari del que es podria pensar, els millors resultats s’aconsegueixen amb precursors de la vitamina D en lloc de les molècules actives. “Les formes precursoras, com la utilitzada en aquest estudi, sí que aconsegueixen certs beneficis, potser pendents de confirmar de manera més clara, però ja amb diverses investigacions en aquesta línia”.

Dr. Jesús Blanco - Esperto en diabetes“Les formes precursoras de la vitamina D sí que aconsegueixen certs beneficis en pacients amb diabetis tipus 1, potser pendents de confirmar de manera més clara, però ja amb diverses investigacions en aquesta línia”

Dr. Jesús Blanco, endocrinòleg del Clínic Barcelona i de barnaclínic+

El Dr. Blanco apunta que això pot ser degut a que les cèl·lules beta tenen la capacitat de metabolitzar la vitamina D i convertir-la en activa. En donar-li els motlles per fer-ho, aquesta metabolització es produeix en els voltants de la cèl·lula, és a dir, en els illets pancreàtics. “I podria ser aquest l’efecte clau, que nosaltres anomenem paracrino, és a dir, el que passa molt a prop de l’organisme. Aquest metabolisme de la vitamina D paracrino podria ser el que confereixi un paper protector de la insulina”.

Aplicacions del tractament de la diabetis amb vitamina D en la pràctica diària?

Per ara, les guies internacionals per al maneig de les persones amb diabetis no han inclòs com una pràctica aconsellada la suplementació amb vitamina D. Fins ara, això s’ha circoscrit bàsicament a l’entorn d’assaigs clínics. El Dr. Jesús Blanco considera que, tot i que encara no hi ha estudis clars i vinculants, no suposa un risc aquesta pràctica i sí que es podrien aconseguir beneficis.

“No hauríem d’optar per aquesta suplementació en tots els casos, sinó en aquells en els quals considerem que és possible preservar encara la funció secretòria d’insulina”, afegeix. Així, l’especialista apunta també que això hauria de limitar-se també en aquells casos en els quals s’hagi constatat que existeix un dèficit d’aquesta vitamina.

Dr. Jesús Blanco - Esperto en diabetes

“No hauríem d’optar per aquesta suplementació amb vitamina D en tots els casos de pacients amb Diabetis, sinó en aquells en els quals considerem que és possible preservar encara la funció secretòria d’insulina”

Dr. Jesús Blanco, endocrinòleg del Clínic Barcelona i de barnaclínic+

És important recordar que la diabetis té també diverses fases, existint una etapa presintomàtica, abans que es desenvolupi la malaltia plenament. Seria en aquests casos de l’inici de la diabetis on aplicar la vitamina D podria retardar d’alguna manera el debut en la malaltia. “Tenim la sensació que totes les estratègies que tenen com a objectiu preservar la capacitat de secreció d’insulina per part de la cèl·lula Beta, quant més precoces siguin, més benefici aporten. En aquesta línia, la vitamina D no hauria d’estar-se darrere”.

Canvi de paradigma en el tractament de la diabetis

Investigacions com aquesta sobre el tractament de la diabetis amb vitamina D o altres en les quals s’estan provant fàrmacs capaços de modular el comportament del sistema immune estan fent que es canviï el paradigma del tractament de la diabetis. “Avui en dia, en el nostre entorn el diagnòstic de diabetis es segueix amb un tractament de múltiples dosis d’insulina de la millor manera possible, buscant controlar les complicacions a llarg termini. Però en cap cas es busca la curació”, comenta el Dr. Blanco.

Dr. Jesús Blanco - Esperto en diabetes

“Avui en dia, en el nostre entorn el diagnòstic de diabetis es segueix amb un tractament de múltiples dosis d’insulina de la millor manera possible, buscant controlar les complicacions a llarg termini. Però en cap cas es busca la curació”

Dr. Jesús Blanco, endocrinòleg del Clínic Barcelona i de barnaclínic+

Això està canviant afortunadament i en un futur s’espera que controlant el sistema immune, canviant la relació entre les defenses de l’organisme i les cèl·lules productores d’insulina, es podrà aconseguir l’objectiu final de curar la diabetis.


Desitges més informació o vols contactar amb el Dr. Jesús Blanco?

DEMANAR CITA DEMANAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella