Blog de Dermatología

Programar visita

Blog de Dermatología

@barnaclinic

22 de juliol de 2022

Genètica i exposició solar són els principals factors de risc del melanoma

El melanoma és un tipus de càncer de pell que es produeix quan les cèl·lules que originen el pigment que donen color a la nostra pell, coneguts com a melanòcits, comencen a créixer fora de control. El melanoma és molt menys freqüent que altres tipus de càncers de pell , però és més perillós perquè és molt més probable que es propagui a altres parts del cos si no es descobreix i es tracta a temps. A l’origen pot semblar una piga, però aviat podem adonar-nos que creix i ho fa amb una sèrie de característiques que serveixen per al seu diagnòstic i que poden ser fàcilment observables si se’ls presta atenció suficient. La incidència actual daquest tipus de càncer és de 12 pacients per cada 100.000 habitants per any. Però les seves xifres en els darrers anys estan creixent de manera significativa, cosa que fa que hi hagi certa preocupació entre els experts.

Quins són els factors de risc del melanoma?

Un dels factors de risc principals del melanoma és l’envelliment. Tot i que és possible que es pugui començar a desenvolupar entre adolescents i adults joves, la seva incidència va clarament en augment amb l’edat. Així podem veure un bec d’incidència entre els 50 i 55 anys, un altre bec a partir dels 60 i un altre més després dels 70, augmentant molt la seva incidència entre la gent gran”, explica la Dra. Susana Puig , cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i dermatòloga de barnaclínic+.

Aquest augment de la incidència amb l‟edat està relacionat amb l‟acumulació d‟exposició a la radiació ultraviolada o UVA. Com més anys vivim, més ens veiem exposats a aquesta radiació i se n’acumulen els efectes perniciosos. Així doncs, l’exposició solar és el principal factor de risc ambiental conegut per al desenvolupament d’un melanoma , afegeix la Dra. Susana Puig, que afegeix que aquest, no obstant, no és l’únic factor per tenir en compte.

Dra. Susana Puig - dermatòloga“L’exposició solar és el principal factor de risc ambiental conegut pel desenvolupament d’un melanoma”

Dra. Susana Puig , cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i dermatòloga de barnaclínic+

El melanoma és un tipus de tumor en què també és fonamental el risc genètic. Més del 60% d’aquests tumors depenen de l’herència genètica i estan relacionats amb el tipus de pell que tenim i com aquesta respon a l’exposició solar. “Les persones amb molts lunars i amb la pell, els cabells i els ulls clars tenen més risc de melanoma. No obstant això, al nostre entorn veurem que la majoria dels pacients són bruns d’ulls foscos. Això vol dir que tots tenim risc, encara que la nostra genètica ens pugui fer més propensos, però ningú està fora de perill d’aquesta malaltia”, explica l’especialista.

Dra. Susana Puig - dermatòloga

“Les persones amb molts lunars i amb la pell, els cabells i els ulls clars tenen més risc de melanoma. No obstant això, al nostre entorn veurem que la majoria dels pacients són bruns d’ulls foscos”

Dra. Susana Puig , cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i dermatòloga de barnaclínic+

Com és possible prevenir el melanoma?

La prevenció juga un paper determinant en molts tipus de càncers, però és especialment important la prevenció i el diagnòstic precoç del melanoma . El més important per reduir el risc de desenvolupar aquesta malaltia és sobretot evitar els danys que la radiació UVA pugui arribar a produir a la nostra pell, sobretot prestant especial atenció a la radiació d’aquest tipus que ens arriba des del sol, que és la font d’aquestes emissions.

Així, un pas molt important en la prevenció del melanoma és evitar les cremades solars, sobretot. “I per això és important entendre que un envermelliment de la pell ja és un primer grau de cremada solar” , puntualitza la Dra. Puig.

Consells per prevenir el melanoma

Per això, a l’hora d’exposar-nos al sol és important tenir en compte alguns consells senzills per prevenir el melanoma:

  1. Evitar exposar-nos en les hores de més intensitat de la radiació, que són les hores centrals del dia.
  2. Intentar que l’exposició no es produeixi de manera molt prolongada.
  3. Si volem fer activitat esportiva a l’aire lliure, procureu que aquesta sigui o bé al matí o bé a la tarda.
  4. Utilitzar roba adequada i protecció al nostre cap com barrets o barrets i en aquelles parts descobertes, emprar cremes de fotoprotecció solar.

VOLS CONTACTAR AMB EL NOSTRE EQUIP DE DERMATOLOGIA I DIAGNÒSTIC DEL CÀNCER DE PELL?

DEMANAR CITA PRESENCIAL | SOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella