Blog barnaclínic


9 març, 2021

La cirurgia robòtica de pròtesis de genoll aconsegueix una major precisió i personalització

El Grup Hospital Clínic ha incorporat un nou robot que permet realitzar cirurgia robòtica de pròtesi de genoll. Aquest nou equip permet tant una planificació prèvia més adaptada a cada cas particular, com una ajuda durant la intervenció que millora la seva precisió i exactitud. Gràcies a aquesta major personalització i precisió, la recuperació dels pacients és millor i més ràpida i la durabilitat de les pròtesis també es veu incrementada.

El Clínic, el primer centre de Catalunya en realitzar la cirurgia robòtica de pròtesi de genoll

Els avenços tecnològics dels últims anys estan permetent que els braços robòtics estiguin sent un recurs cada vegada més utilitzat en la cirurgia. La seva major precisió i exactitud permeten dur a terme intervencions menys agressives que redunden en una recuperació més ràpida dels pacients. Ara, el Grup Hospital Clínic ha incorporat als seus serveis el robot ROSA, de la companyia Zimmer Biomet, per a la realització de cirurgies de pròtesi de genoll. Es tracta del primer centre hospitalari a Catalunya en realitzar cirurgia robòtica de pròtesi de genoll.

La primera cirurgia robòtica de pròtesi de genoll es va dur a terme el dia 11 de desembre i va ser realitzada pel Dr. Pere Torner, traumatòleg de barnaclínic+ i cap de Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Clínic, i pel Dr. Joan Carles Martínez Pastor, també de el servei de Traumatologia de barnaclínic+ i cap de secció de genoll. “La precisió que ens aporta la cirurgia robòtica es tradueix en cirurgies que necessitaran menys exposició quirúrgica i, per tant, menor afectació de parts toves i menors reseccions òssies”, explica el mateix Dr. Joan Carles Martínez Pastor.

Dr. Juan Carlos Martínez Pastor - Cirugía robótica de prótesis de rodilla“La precisió que ens aporta la cirurgia robòtica es tradueix en cirurgies que necessitaran menys exposició quirúrgica i, per tant, menor afectació de parts toves i menors reseccions òssies”

Dr. Joan Carles Martínez Pastor, traumatòleg de barnaclínic+

Avantatges de la cirurgia robòtica de pròtesi de genoll

Millor planificació de la intervenció

Gràcies al nou robot ROSA, els cirurgians poden realitzar una millor planificació prèvia de la cirurgia de pròtesi de genoll, quantificant de forma més precisa tots els paràmetres de la intervenció. “Això ens permet afinar molt més amb la mida i el tipus de pròtesi que necessita cada pacient, adaptant-nos a les característiques pròpies de cada cas en concret”, apunta el Dr. Pere Torner.

Aquesta personalització prèvia que és possible gràcies al nou equipament es tradueix en el fet que posteriorment els talls a la tíbia i el fèmur són molt més precisos i d’aquesta manera es manté millor la tensió dels lligaments. Factors tots ells que incideixen en el postoperatori com explica el Dr. Torner. “A la fi això significa que la recuperació després de la intervenció és millor i més ràpida. I al tractar-se de pròtesis que en realitat s’adapten al pacient molt més, aquestes acaben tenint una major durabilitat i els resultats clínics són millors “.

Dr. Pere Torner“La cirurgia robòtica de pròtesi de genoll ofereix una recuperació millor i més ràpida, a més de millors resultats clínics i una major durabilitat de la pròtesi”

Dr. Pere Torner, traumatòleg de barnaclínic+

Gran precisió durant la intervenció

La segona gran avantatge que ofereix als cirurgians el nou robot ROSA és que és possible realitzar un procés molt més precís i exacte durant la intervenció pròpiament dita, gràcies a l’ajut que reben de el braç robòtic. “El sistema permet modificacions dels diferents talls de 0,5 mm en qualsevol dels plànols de l’espai per buscar la millor adaptació possible de la pròtesi en cada pacient”, assenyala el Dr. Joan Carles Martínez Pastor.

Dr. Juan Carlos Martínez Pastor - Cirugía robótica de prótesis de rodilla

“El nou robot ROSA permet buscar la millor adaptació possible de la pròtesi en cada pacient”

Dr. Joan Carles Martínez Pastor, traumatòleg de barnaclínic+

A més d’aquesta gran precisió en el tall, en la nova cirurgia robòtica de pròtesi de genoll la implantació de la pròtesi es realitza en la posició més adequada. D’aquesta manera s’aconsegueix aconseguir una restauració de l’eix articular i sobretot aconseguir un correcte equilibri dels lligaments en tot el balanç articular del genoll. “En definitiva, el que pretenem és realitzar cirurgies més personalitzades i millor planificades, amb una col·locació dels implants més precisa i, sobretot, aconseguir que la qualitat de vida i la satisfacció dels pacients sigui el més elevada possible”, acaba explicant el Dr. Pere Torner.



Sobre el reemplaçament de genoll

Quan el genoll està molt deteriorat cal plantejar una cirurgia que permeti tant alleujar els dolors produïts pel mal estat de l’articulació com recuperar la seva funcionalitat. És un procediment que normalment es recomana quan el tractament farmacològic és incapaç de controlar el dolor o la funció està molt deteriorada.

En aquest tipus d’intervencions, el cirurgià elimina el cartílag i l’os danyat de la superfície de l’articulació del genoll i els reemplaça per superfícies artificials de metall i plàstic. Aquesta nova pròtesi pot desgastar-se, per la qual cosa passats d’uns 15 a 20 anys és necessari plantejar una cirurgia de reemplaçament.

El Grup Hospital Clínic compta amb una gran experiència en aquest tipus d’intervencions, realitzant al llarg de l’any al voltant de 350 operacions per a la col·locació de pròtesis primàries i fins a 150 recanvis protèsics. “Aquesta xifra de reemplaçaments és molt alta, però és a causa que nosaltres som un centre de referència nacional CSUR per a la patologia protèsica complexa de genoll i de patologia sèptica”, apunta el Dr. Pere Torner.

Dr. Pere Torner

“Som un centre de referència nacional CSUR per a la patologia protèsica complexa de genoll i de patologia sèptica”

Dr. Pere Torner, traumatòleg de barnaclínic+


El programa Rapid Recovery

Fruit d’una experiència de més de 12 anys, el Grup Hospital Clínic compta a més amb el programaFast-Track o Rapid Recovery, de què poden beneficiar-se també els pacients sotmesos a una intervenció amb cirurgia robòtica. En aquest programa es busca que els pacients intervinguin d’una manera activa en la presa de decisions i en el seu propi procés de recuperació. D’aquesta manera es busca aconseguir uns millors resultats de la cirurgia, així com un increment en la qualitat de vida post-operatòria.

Per aconseguir-ho, el programa planteja accions tant abans de la intervenció com a just posteriorment i a més llarg termini. Així, els pacients participen prèviament en un taller en què se’ls ofereix informació perquè coneguin millor la seva patologia, com serà el procés de la cirurgia i es plantegen també qüestions que ha de tenir en compte de cara a la seva recuperació, com el caminar amb crosses o com pujar i baixar escales.

El programa Rapid Recovery també incideix en la necessitat que el pacient comenci a aixecar-se, moure’s i caminar poques hores després que finalitzi la intervenció. Es busca d’aquesta manera millorar el control del dolor, treballar la musculatura i l’entorn venós i disminuir el risc d’una trombosi venosa, és a dir, la formació d’un coàgul sanguini que es pugui desprendre i causar un problema seriós com una embòlia pulmonar, un infart o un vessament.


VOL CONTACTAR AMB TRAUMATOLOGIA BARNACLÍNIC+?

DEMANAR CITA | SOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella