Historias barnaclínic+

Programar visita

Historias barnaclínic+

@barnaclinic

30 juny, 2021

La història de Valeriy: Una operació doble de maluc per millorar la qualitat de vida d’un pacient amb espondilitis anquilosant

L’espondilitis anquilosant és una malaltia que pot presentar-se de formes molt variades, fent necessari l’estudi de cada pacient per decidir el tractament òptim. Entendre la problemàtica individual ajuda a la presa de decisions que millorin la qualitat de vida d’uns pacients que avui dia no disposen de tractaments curatius. En algunes ocasions això pot requerir operacions complexes que no tots els centres són capaços d’abordar. Aquest va ser el cas de Valeriy, un pacient de Bielorússia amb una espondilitis anquilosant que li havia produït una rigidesa completa de tota la columna vertebral.

Rigidesa de la columna vertebral i destrucció del dos malucs

La rigidesa de la columna vertebral de Valeriy, produïda per l’espondilitis anquilosant, li provocava una gran curvatura de la seva esquena que li impedia mirar a l’horitzó i li dificultava enormement la marxa i qualsevol activitat normal de la seva vida diària. “Quan vàrem avaluar el seu cas vam veure que, a part del problema de la rigidesa i de la deformitat de la columna vertebral, també la malaltia havia ocasionat la destrucció dels dos malucs explica el Dr. Pere Torner, cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i especialista de barnaclínic+.

Dr. Pere Torner“Quan vàrem avaluar el cas del Valeriy vam veure que, a part del problema de la rigidesa i de la deformitat de la columna vertebral, també la malaltia havia ocasionat la destrucció de les dues malucs”

Dr. Pere Torner, cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i especialista de barnaclínic+

La rigidesa dels malucs obligava a que el pacient les mantingués sempre flexionats, augmentant el problema de la curvatura de la seva esquena. Això a més incrementava la dificultat de Valeriy per dur a terme tasques tan senzilles com seure o caminar uns pocs passos. “Per millorar la seva mobilitat ens va semblar que era millor primer solucionar el problema dels malucs per aconseguir que pogués estendre bé les seves cames i veure fins a quin punt això corregia una mica la deformitat de la seva columna vertebral, afegeix el Dr. Pere Torner.

Col·locació d’una doble pròtesi de maluc, una operació complexa

La col·locació doble d’una pròtesi de maluc no és una intervenció senzilla i no tots els centres estan capacitats per dur-la a terme. “Els cirurgians del meu país, per regla general, no saben operar casos tan complexos com el meu. Però aquí, a barnaclínic+, em van dir que per a ells no suposaria cap problema. Per això vaig venir a Barcelona, perquè es em practiqués aquesta cirurgia de maluc, comenta el propi Valeriy.

“Els cirurgians del meu país, per regla general, no saben operar casos tan complexos com el meu. Però aquí, a barnaclínic+, em van dir que per a ells no suposaria cap problema. Per això vaig venir a Barcelona, perquè es em practiqués aquesta cirurgia de maluc “

Valeriy

Després de sotmetre el seu cas al criteri d’un comitè mèdic, es va decidir finalment que calia substituir les dues pròtesis que Valeriy ja tenia abans d’intervenir pròpiament sobre la columna vertebral. “Vàrem dedicar una hora i quart a cada cirurgia de maluc, amb la qual cosa tot el temps d’intervenció va ser finalment de dues hores i mitja, el que és perfectament tolerable per a un pacient jove com és el cas”, explica el Dr. Pere Torner. A causa de la gravetat prèvia de la patologia, que implicava un alt risc de luxació o separació de les pròtesis, es va optar per dues pròtesis no cimentades, amb un material que s’integra en l’os i que incorpora un sistema de doble mobilitat a l’acetàbul o articulació del fèmur al maluc que dificulta molt aquesta luxació.

Una ràpida recuperació gràcies a la feina dels professionals i la implicació de Valeriy

Així mateix, el Dr. Pere Torner assenyala com la implicació de Valeriy en la rehabilitació ha servit perquè el pacient hagi pogut millorar molt i molt ràpid després de la intervenció. “Encara camina amb dues crosses perquè això li dóna seguretat, però ja ho fa amb una agilitat molt important i sense cap dolor, amb la qual cosa creiem que ha evolucionat molt bé després d’aquesta cirurgia que hem fet”.

Valeriy també ressalta la rapidesa de la seva recuperació. “Transcorreguts quatre dies ja van intentar incorporar-me asseient-me en una cadira i a el cinquè dia em van posar de peu i vaig poder començar a caminar uns passos amb l’ajuda d’un caminador”. El pacient destaca així mateix com tot l’equip mèdic va estar molt centrat en el seu cas. “El personal va ser molt amable i sol·lícit i vetllava constantment per la comoditat dels pacients. Són grans professionals amb una actitud molt positiva”.

“El personal va ser molt amable i sol·lícit i vetllava constantment per la comoditat dels pacients. Són grans professionals amb una actitud molt positiva “

Valeriy

Sobre l’espondilitis anquilosant

L’espondilitis anquilosant és una forma crònica d’artritis que afecta sobretot a l’espina dorsal o esquena. Es tracta d’una malaltia inflamatòria que, amb el temps, pot fer que algunes de les vèrtebres de l’espina dorsal arribin a fusionar-se. Quan això succeeix, la columna vertebral es torna menys flexible i això provoca una postura encorbada cap endavant. En alguns casos greus en què les costelles es veuen afectades pot fer difícil la respiració.

Es desconeix la seva causa exacta, encara que sembla que la genètica pot jugar un paper determinant en el seu desenvolupament. Es tracta d’una patologia que generalment comença entre els 20 i els 40 anys, però també pot produir-se abans, en edat infantil, afectant més als homes que a les dones.

L’espondilitis anquilosant és una malaltia crònica per a la que actualment no existeix una cura, però hi ha diferents tractaments que poden ajudar a disminuir els símptomes i retardar l’evolució de la malaltia. A causa de la seva variabilitat cal una avaluació de cada cas i en el Grup Hospital Clínic es compta amb equips professionals amb molta experiència que són capaços de dur a terme intervencions complexes com aquesta cirurgia doble de maluc.


VOL CONTACTAR AMB TRAUMATOLOGIA BARNACLÍNIC+?

DEMANA CITA | SOL·LICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella