Blog de Endocrinología

Programar visita

Blog de Endocrinología

@barnaclinic

3 April, 2019

Factors de risc cardiovascular i com tenir-los sota control

Factores de riesgo cardiovascular

POST DEL DR. EMILIO ORTEGA

En el primer post del blog expliquem al detall què és el risc cardiovascular i què cal tenir en compte per prevenir-lo. En línies generals, els factors de risc cardiovascular són situacions o malalties que incrementen el risc o probabilitat que la persona tingui un esdeveniment cardiovascular.

TIPUS DE FACTORS DE RISC CARDIOVASCULAR

En general, agrupem els factors del risc cardiovascular de la següent manera:

  1. Factors de risc no modificables: edat i sexe. A més edat, més risc. En general, els homes tenen més risc que les dones. Però si ets dona, també tens risc.
  2. Factors de risc familiars o genètics:   Tenir un familiar directe que hagi patit un problema cardiovascular (infart, per exemple) abans dels 55 (en homes) o 60/65 anys (en dones), és un clar factor de risc cardiovascular.
  3. Factors de risc cardiovascular lligats a l’estil de vida: alimentació inadequada, tabaquisme , consum excessiu d’alcohol , i la manca d’activitat física.
  4. Factors de risc clàssics: hipertensió , diabetis , hipercolesterolèmia (nivells elevats de colesterol en sang), i la “reducció del colesterol bo” en sang.
  5. Factors de risc emergents: L’estil de vida inadequat ha fet que factors de risc cardiovascular que fa anys no eren tan freqüents, ara es vegin amb més freqüència. Destaquen el sobrepès i la obesitat i, sobretot, l’obesitat que es distribueix a la zona abdominal (panxa), els triglicèrids elevats i l’augment de greix que es diposita en el fetge.
  6. Altres factors de risc: L’estrès crònic (laboral, familiar, social, econòmic, etc.), la contaminació ambiental, la inflamació crònica associada a certes malalties cròniques (artritis reumatoide, lupus , malalties inflamatòries cròniques, etc.), malalties psiquiàtriques,  etc.

PREVENCIÓ, CONTROL I REDUCCIÓ INDIVIDUALITZADA DEL RISC CARDIOVASCULAR  

El pas imprescindible per fer una prevenció cardiovascular adequada és avaluar el risc cardiovascular de forma integral i, preferiblement, individualitzada.

VOLS DEMANAR UNA AVALUACIÓ PERSONALITZADA DEL TEU RISC CARDIOVASCULAR?

DEMANAR CITA

SI JA T’HAS FET UNA AVALUACIÓ DEL RISC CARDIOVASCULAR…

Un cop realitzada la avaluació del risc cardiovascular , s’han de posar en marxa una sèrie de mesures per reduir-lo. És imprescindible realitzar una sèrie de canvis en l’estil de vida (tipus d’alimentació, activitat física, cessació tabàquica , i reducció de la ingesta d’alcohol ). Tots ells, SEMPRE, adaptats als teus problemes de salut.

Després de la modificació de l’estil de vida, o al mateix temps, segons sigui el teu cas, s’han d’iniciar els fàrmacs necessaris i que millor s’adaptin a tu. La medicació ajudarà a controlar els factors de risc cardiovascular: el colesterol , la diabetis , la hipertensió, l’excés de pes , etc.


VOLS CONTACTAR AMB EL DR. EMILIO ORTEGA MARTÍNEZ DE VICTORIA?

DEMANAR CITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella