Blog de Otorrinolaringología

Programar visita

Blog de Otorrinolaringología

@barnaclinic

4 gener, 2019

Com tractar la perforació del septe nasal

La perforació del septe nasal o perforació de l’envà nasal és l’aparició d’un orifici anormal que comunica les dues fosses nasals, provocant símptomes molestos com obstrucció nasal, mucositat, crostes nasals i sagnats nasals freqüents.  Les causes que poden provocar un envà nasal perforat solen estar relacionades amb cirurgies nasals prèvies. No obstant això, també és comú trobar-nos casos d’envà nasal perforat per drogues o per un traumatisme. A la nostra unitat som experts en el diagnòstic i tractament d’aquest tipus de patologia, a més de ser els primers a desenvolupar una cirurgia de reparació total de l’envà nasal. Vegem com…

“La perforació del septe nasal o perforació de l’envà nasal és l’aparició d’un orifici anormal que comunica les dues fosses nasals, provocant símptomes molestos”

Dr. Cristobal Langdon

Causes de la perforació del septe nasal

Generalment és conseqüència de cirurgies nasals prèvies. No com a conseqüència d’una mala pràctica, sinó perquè és un dels riscos en manipular el septe nasal. Altres causes comunes són els traumatismes i les cauteritzacions repetides sobre el septe nasal i / o els taponaments nasals en persones amb sagnats nasals (epistaxi) de repetició.

Algunes causes menys freqüents de la perforació de l’envà nasal són les malalties sistèmiques que ocasionen inflamació del nas i els sins paranasals, que acaben per afectar la circulació sanguínia del septe nasal per, finalment, ocasionar una pèrdua de teixit en el mateix. També està molt relacionada a l’abús de substàncies tòxiques com la cocaïna, la qual genera dany directe sobre la mucosa nasals i, a més, conté substàncies que generen anticossos que ataquessin els vasos sanguinis que irriguen el nas.

Símptomes de la perforació de l’envà nasal

Les perforacions de l’envà nasal habitualment són asimptomàtiques, però en ocasions poden causar un deteriorament important de la qualitat de vida.

Els símptomes típics inclouen:

  • Obstrucció nasal

  • Formació de mucositat i crostes

  • Sagnats nasals recurrent

  • Xiulets (en cas de perforacions petites)

A més dels símptomes relacionats amb la perforació nasal, alguns pacients es veuen afectats estèticament per que, en no tenir envà nasal, s’ocasiona una deformitat del nas conegut com “nas en cadira de muntar“. En casos en el quals la perforació sigui molt anterior i/ o superior, es pot observar una caiguda de la punta nasal o alteracions del dors del nas, afectant el seu aspecte extern.


Perforació septal posterior a cirurgia del septe nasal en pacient amb poliposi nasal. Es utilitzo un penjoll del sòl de la fossa nasal per reconstruir el defecte septal.
A, imatge intraoperatòria de fossa nasal dreta demostrant una perforació de 2,2 cm de diàmetre màxim; B imatge final de la reconstrucció en fossa nasal dreta; C, imatge final de la reconstrucció en fossa nasal esquerra.


Com es diagnostica la perforació del septe nasal?

Per al diagnòstic de la perforació del septe nasal, cal fer una endoscòpia nasal. Es tracta d’un simple procediment, realitzat en consultori, que permetrà: orientar el lloc de la perforació, valorar l’estat de les vores i el suport osteocartilaginoso de la mateixa, retirar crostes i fer mesuraments dels diàmetres que seran útils a per planejar l’ maneig quirúrgic. A més, es realitza una tomografia computada que permet: valorar l’estat del cartílag i os romanent de l’envà nasal, serveix per mesurar per mitjà d’imatges les dimensions de la perforació i per valorar la relació amb les altres estructures nasals.

En els casos que la causa de la perforació de l’envà no quedi clara en la història clínica, generalment es realitza una biòpsia que serveix per descartar processos inflamatoris autoimmunes o fins i tot tumors que puguin estar causant la perforació.

Tractament de la perforació de l’envà nasal

El tractament està basat en la simptomatologia del pacient i l’afectació de la qualitat de vida. Hi ha perforacions que no produeixen símptomes, les quals no cal fer cap tractament. No obstant això, davant d’una perforació del septe nasal que produeix símptomes, la millor alternativa és la reconstrucció de l’envà nasal perforat mitjançant cirurgia.


Si vols saber més sobre la cirurgia de reconstrucció de l’envà nasal, continua llegint…

ANAR DIRECTAMENT A LA INFORMACIÓ


El maneig de les perforacions septals constitueix un repte per al cirurgià sobretot aquelles perforacions grans (més de 2 cm) associades a defectes estètics del nas. Els doctors Cristobal Langdon i Isam Alobid compten amb una àmplia experiència en el tancament i reconstruccions dels defectes d’envà nasal, a més de desenvolupar noves tècniques menys invasives amb excel·lents resultats.

VOL CONTACTAR AMB EL DR. CRISTOBAL LANGDON?

DEMANAR CITA | SOL·LICITAR TELEVISITA


Primera cirurgia de reconstrucció total del septe nasal

Cirurgians i investigadors del Grup Hospital Clínic, liderats pel Dr. Isam Alobid, d’Otorinolaringologia barnaclínic+, van desenvolupar una tècnica que permet la reconstrucció total de l’envà nasal. L’equip del Dr. Alobid està format per professionals de diverses disciplines. Entre ells: Alfonso SantamaríaCristobal LangdonMauricio López-ChacónArturo CorderoJoaquim Enseñat, Ricardo Carrau i Manuel Bernal-Sprekelsen. Després d’un any de la primera cirurgia realitzada amb aquesta tècnica, el pacient presentà una recuperació total de la funció nasal i una millora substancial de la qualitat de vida.

QUAN CAL UNA RECONSTRUCCIÓ DEL SEPTE NASAL?

La perforació del septe o envà nasal afecta entre el 0,9 i el 2,5% de la població. La principal causa d’aquesta patologia són les complicacions derivades d’una cirurgia nasal. No obstant això, també pot ser degut a infeccions, tumors, inflamacions o traumatismes, a més de ser una possible conseqüència de la radioteràpia. Finalment, la perforació de l’envà nasal és molt habitual entre persones dependents de substàncies tòxiques inhalades com la cocaïna.

El tancament de la perforació septal amb cirurgia era fins ara el tractament recomanat, però no existia cap tècnica que oferís una solució completa i duradora. La nova tècnica quirúrgica desenvolupada per l’equip del Dr. Isam Alobid s’ha demostrat eficaç i perdurable. Ofereix una cosa fins ara inabastable, la reparació completa en els casos de perforació total del septe nasal.

“La reconstrucció total del septe nasal és factible amb aquesta nova tècnica. Els bons resultats obtinguts en la primera intervenció, amb la recuperació total de la funció nasal i una millora substancial en la qualitat de vida del pacient, la converteixen en el procediment a utilitzar per al tancament de perforacions septals molt complexes”

Dr. Isam Alobid


T’has perdut alguna cosa? Vols repassar millor què és la perforació de l’envà nasal i conèixer les causes i els símptomes del septe nasal perforat?

TORNAR A L’INICI DE L’ENTRADA


QUÈ ÉS LA RECONSTRUCCIÓ TOTAL DEL SEPTE NASAL?

La innovadora tècnica desenvolupada per l’equip del Dr. Alobid neix del treball en equip i multidisciplinari dut a terme a l’Hospital Clínic de Barcelona (sobretot entre els equips d’otorinolaringologia i neurocirurgia) i gràcies a la col·laboració amb l’Ohio State University-Wexner Medical Center dels EUA.

Aquesta nova cirurgia s’inspira en la utilització que es fa del penjoll pericraneal (teixit fibrós vascularitzat que envolta el crani) per a la reconstrucció de la base del crani en casos de resecció de grans tumors. Partint d’aquesta idea, l’equip quirúrgic reconstrueix totalment el septe nasal utilitzant el penjoll pericraneal, aconseguint una funció nasal completa.

EN QUÈ CONSISTEIX LA INTERVENCIÓ?

  1. La cirurgia s’inicia amb una incisió sobre el cuir cabellut, a través de la qual se separen les diferents capes de teixit, fins a arribar al penjoll pericraneal, la capa més profunda de teixit que envolta el crani. Aquest penjoll, que s’utilitzarà per a la reconstrucció del septe nasal, se separa del crani i es plega sobre si mateix.
  2. A continuació, el cirurgià realitza una obertura en forma de “ranura de guardiola” en l’os frontal i intruduex el penjoll plegat, dirigint-se cap a la cavitat nasal.
  3. Un cop a la cavitat nasal, desplega el penjoll, estenent-lo sobre la perforació fins cobrir-la completament, formant així el nou septe nasal.

La reconstrucció total d’un septe nasal perforat és una cirurgia que ofereix una ràpida recuperació, sense complicacions ni dolor. A més, el procediment és controlat per endoscopi a través del nas, de manera que les incisions són mínimes i es redueixen les cicatrius. L’única incisió quedarà dissimulada pel cabell quant creixi.

“La reconstrucció total d’un septe nasal perforat és una cirurgia que ofereix una ràpida recuperació, sense complicacions ni dolor”

Dr. Isam Alobid


VOL CONTACTAR AMB EL DR. ISAM ALOBID?

PEDIR CITA | SOLICITAR TELEVISITA

Be Sociable, Share!

    Escriu un comentari

    Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella