Blog barnaclínic


23 agost, 2021

El Grup Hospital Clínic incorpora duodenoscopis d’un sol ús per reduir el risc d’infeccions intrahospitalàries

Una de les principals preocupacions en l’entorn hospitalari és la d’evitar les infeccions nosocomials, les que s’adquireixen durant l’estada en un hospital i que solen estar ocasionats per gèrmens multiresistents. Durant la pandèmia de la COVID-19, la prevenció d’infeccions d’aquest tipus va adquirir una importància encara més gran per buscar d’alguna manera frenar la propagació de la malaltia. Una de les possibles fonts d’infecció es produeix quan s’empren instruments de difícil desinfecció i que són usats per diversos pacients.

“Els endoscopis estan conformats per mecanismes complexos on aconseguir el 100% la desinfecció és molt difícil, el que fa que l’esterilització completa d’aquests instruments no s’aconsegueixi sempre”, explica el Dr. Andrés Cárdenas, consultor de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques de l’Hospital Clínic i especialista de barnaclínic+. Per aquest motiu, al Grup Hospital Clínic hem començat a utilitzar duodenoscopis d’un sol ús, un tipus de endoscopi d’una longitud més gran i que per les seves característiques especials resulta especialment complicada la seva esterilització efectiva.

“Els endoscopis estan conformats per mecanismes complexos on aconseguir el 100% la desinfecció és molt difícil, el que fa que l’esterilització completa d’aquests instruments no s’aconsegueixi sempre”

Dr. Andrés Cárdenas, consultor de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques de l’Hospital Clínic i especialista de barnaclínic+

Què és el duodenoscopi d’un sol ús?

El duodendoscopi d’un sol ús és un instrument que s’empra per realitzar la colangiografia endoscòpica retrògrada, un procediment en el qual es valora el conducte biliar i pancreàtic. Els duodenoscopis d’un sol ús que hem començat a utilitzar són fabricats per Boston Scientific, que inclouen un processador d’imatge que s’integra a la sala de l’endoscòpia i que han estat aprovats recentment per al seu ús.

Quan s’utilitza un duodenoscopi d0un sol ús?

De moment els duodenoscopis d’un sol ús no s’estan utilitzant amb tots els pacients, sinó amb aquells que suposen un major risc. “Els estem utilitzant així en pacients amb un alt risc de transmetre infeccions intrahospitalàries perquè tenen gèrmens multiresistents i en aquells que està immunodeprimits i en què resulta un risc contraure infeccions que es puguin transmetre a través dels endoscopis convencionals”, afegeix el Dr. Andrés Cárdenas, qui comenta també que els nous duodenoscopis d’un sol ús es tiren una vegada que ha acabat la prova, de manera que no han de passar pel procés de neteja i esterilització.

“Estem utilitzant els duodenoscopis s’un sol ús en pacients amb un alt risc de transmetre infeccions intrahospitalàries perquè tenen gèrmens multiresistents i en aquells que està immunodeprimits i en què resulta un risc contraure infeccions que es puguin transmetre a través dels endoscopis convencionals”

Dr. Andrés Cárdenas, consultor de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques de l’Hospital Clínic i especialista de barnaclínic+


El Dr. Andrés Cárdenas és especialista en Endoscòpia Digestiva, Hepatologia i Gastroenterologia de barnaclínic+ i és consultor de l’Institut Clínic de Malalties Digestives i Metabòliques de l’Hospital Clínic de Barcelona. En aquest vídeo explica què és la cirrosi, de quins tipus existeixen i en què consisteix el seu tractament. També explica les diferències entre la insuficiència hepàtica crònica i l’aguda. Finalment, analitza quan, davant d’aquestes patologies, s’ha de tenir en compte el trasplantament hepàtic i en què consistirà el tractament mèdic després del trasplantament de fetge.


VOL CONTACTAR AMB L’EQUIP DEL DR. ANDRÉS CÁRDENAS??

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella