Blog barnaclínic


29 abril, 2021

El Grup Hospital Clínic pioner a Espanya en l’ús d’una nova tècnica de cirurgia laparoscòpica en ginecologia

Cirugía laparoscópica en ginecología

Per primera vegada a Espanya s’ha dut a terme una intervenció emprant una nova tècnica de cirurgia laparoscòpica en ginecologia que fusiona la reproducció d’imatges 3D i 4K. Gràcies a aquesta nova tècnica s’aconsegueix una major precisió gràcies a la seva millor qualitat d’imatge, la qual cosa redunda en més seguretat per al pacient. L’operació ha estat realitzada pel Servei de Ginecologia del Grup Hospital Clínic que dirigeix el Dr. Francisco Carmona.

La nova tècnica, a més de fusionar les imatges 3D i 4K, també permet que el cirurgià disposi d’informació addicional per a realitzar la intervenció quirúrgica gràcies al marcatge amb fluorescència. Per a això, es combina una substància coneguda com a verd d’indocianina (ICG per les sigles en anglès), que és pràcticament innòcua per a la gran majoria dels pacients, i l’emissió d’una llum amb longitud d’ona en l’espectre infraroig proper (o també coneguda com NIR). Això permet que es puguin visualitzar diversos òrgans i teixits que d’una altra manera serien més difícils d’identificar.

Superant les barreres de la cirurgia laparoscòpica

La cirurgia laparoscòpica és un tipus de cirurgia que busca problemes a l’abdomen o l’aparell reproductor de la dona. Per a això utilitza un tub prim anomenat laparoscopi, que s’insereix a l’abdomen a través d’una incisió petita. El tub té una càmera connectada que envia imatges que li permeten el cirurgià veure l’interior del cos sense causar lesions important al pacient. Això minimitza les complicacions i millora els temps de recuperació, però també té alguns obstacles. En primer lloc, el cirurgià no disposa d’una visió oberta sobre el lloc quirúrgic i en segon, i potser més important, tampoc pot disposar d’informació tàctil.

Dos petits obstacles que en alguns casos impedeixen l’ús d’aquest tipus d’abordatge, tot i saber-se per múltiples estudis que la cirurgia laparoscòpica ofereix grans avantatges en la recuperació i seguretat dels pacients, reduint la durada de les operacions i disminuint les complicacions derivades de la cirurgia. Ara, aquesta nova tècnica, en la qual el Grup Hospital Clínic és pioner a Espanya, permet superar aquestes barreres i augmentar així els casos en què es pot dur a terme una cirurgia laparoscòpica.

Aplicacions d’aquesta nova cirurgia laparoscòpica en el Servei de Ginecologia

La cirurgia per laparoscòpia és un abordatge que ja està plenament integrat en molts centres hospitalaris, i no és el Grup Hospital Clínic una excepció. Fins a la data, al Servei de Ginecologia que dirigeix el Dr. Francisco Carmona s’empra especialment aquest tipus de cirurgia per a dues intervencions. La primera d’elles és la histerectomia radical per càncer ginecològic, que consisteix en l’extracció de l’úter, el coll de l’úter, les trompes de Falopi, els ovaris, una part de la vagina i els ganglis limfàtics circumdants. De vegades, no cal extirpar els dos ovaris o ambdues trompes de Fal·lopi.

La cirurgia laparoscòpica en ginecologia també s’empra principalment en la cirurgia de l’endometriosi, que és una de les malalties ginecològiques benignes més freqüents i que afecta un 10% de les dones en edat fèrtil. Consisteix en que, per algun motiu desconegut, el teixit que forma el revestiment de l’úter, que normalment es desenvolupa dins de la cavitat uterina, ho fa en altres zones de la pelvis i, de vegades, fins i tot totalment fora d’ella, sent una de les principals causes de dolor pèlvic i de problemes reproductius en la dona.

En un altre àmbit en què la cirurgia per laparoscòpia és de gran utilitat és en la ginecologia oncològica. A prop del 40% dels casos de càncer d’endometri estan relacionats amb l’obesitat. En aquests casos, aquest abordatge ofereix avantatges importants gràcies a la millor visualització i exactitud dels moviments dels instruments robòtics. A més, en les pacients oncològiques intervingudes mitjançant cirurgia laparoscòpica, el guiat per fluorescència (que combina el verd d’indocianina i la llum amb longitud d’ona en l’espectre de l’infraroig proper) fa que la localització de dipòsits tumorals sigui més efectiva i que puguin tenir una millor recuperació després de la intervenció.


VOL CONTACTAR AMB ELS NOSTRES PROFESSIONALS EXPERTS EN GINECOLOGIA?

DEMANAR CITA  | SOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella