Blog barnaclínic


1 octubre, 2020

El Dr. Fernández-Valencia realitza una cirurgia de pròtesi de maluc sense hospitalització per primera vegada a Espanya

L’Hospital Clínic de Barcelona ha realitzat una cirurgia de pròtesi de maluc sense necessitat d’hospitalització per primera vegada a Espanya. Si bé en els últims anys s’havia aconseguit reduir el temps d’hospitalització a la meitat (de 7 dies a 3,5), no s’havia aconseguit realitzar l’operació sense hospitalitzar el pacient. La intervenció l’ha dut a terme el Dr. Jenaro Fernández-Valencia, del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i Cap de la Secció de Maluc de l’Hospital Clínic de Barcelona i de barnaclínic+. El pacient va ser intervingut fa més de 2 mesos (el 7 de juliol) i no ha presentat cap complicació.

Dr. Jenaro Fernández-Valencia“Hem aconseguit que un pacient operat de pròtesis de maluc vagi a casa el mateix dia de l’operació. A aquest procediment se l’anomena pròtesis de maluc ambulatòria o pròtesis de maluc sense ingrés”

Dr. Jenaro Fernández-Valencia

Cirurgia de pròtesis de maluc sense ingrés: segura i amb resultats contrastats

La cirurgia de pròtesi de maluc sense ingrés és una tècnica segura per al pacient i ofereix resultats eficaços. Tot i que l’equip del Dr. Jenaro Fernández-Valencia ha realitzat aquesta tècnica per primera vegada a Espanya, ja es pot trobar en altres països d’Europa. A més, la seguretat i l’eficàcia per al pacient està avalada per múltiples estudis científics. No obstant això, és important seleccionar els candidats de forma adequada. El perfil ideal de la cirurgia de pròtesi de maluc sense ingrés, que garanteix l’èxit i la seguretat de la mateixa, és un individu jove, sense malalties greus.

La seguretat i l’eficàcia per al pacient de la cirurgia de pròtesi de maluc sense ingrés està avalada per múltiples estudis científics

Quan es donarà l’alta i quan seguirà ingressat el pacient?

Després d’una cirurgia de pròtesi de maluc convencional, els pacients són donats d’alta d’acord a uns criteris d’alta funcional. És a dir, es té en compte un dolor controlat, un dolor lleu al caminar, la capacitat de caminar uns 50 metres i de pujar i baixar escales, entre d’altres. En el cas de la cirurgia de pròtesi de maluc sense ingrés, l’estratègia a seguir és la mateixa, mantenir aquest criteri d’alta funcional. Així doncs, si el pacient presenta inseguretat, dolor pronunciat o no compleix amb les premisses indicades, quedarà ingressat fins a complir els criteris d’alta funcional.

Dr. Jenaro Fernández-Valencia

“La pròtesi de maluc sense ingrés suposa un canvi de paradigma en el maneig postoperatori de les autoplasties de maluc. Poder donar l’alta al pacient el mateix dia de la intervenció és un pas més en l’evolució del nostre programa de recuperació ràpida de pròtesi de maluc”

Dr. Jenaro Fernández-Valencia

Com aconseguim la reducció de l’hospitalització en cirurgia de pròtesi de maluc?

  1. Formació dels pacients

    Abans de la cirurgia de pròtesi de maluc, el pacient participa en un taller dde formació per conèixer l’entorn, la seva patologia, el procés d’ingrés, l’operació de maluc, la recuperació funcional i quines mesures prendre per a una millor recuperació.

  2. Minimitzar les transfusions de sang

    Per evitar possibles anèmies, que augmentaríen el risc de transfusió, es fa un estudi previ del pacient. A més, durant la cirurgia, s’administra àcid tranexàmic. Gràcies a aquestes mesures s’ha pogut anar reduint el nombre de transfusions (del 30% el 2013, a només el 2% en l’actualitat).

  3. Cirurgia menys invasiva

    El Servei de de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del Clínic, dirigit pel Dr. Pere Torner, té un equip especialitzat en la planificació i realització de la cirurgia mínimament invasiva de pròtesis de maluc. Des del 2016, l’equip del Dr. Fernández-Valencia treballa la tècnica d’accés directe anterior. Aquest tipus de procediment permet implantar la pròtesi sense tallar músculs o tendons, amb el que suposa per a aconseguir una ràpida recuperació.

  4. Millora i reducció del dolor postoperatori

    Minimitzant l’ús de derivats de la morfina i amb una única dosi de corticoides a l’inici de la cirurgia de pròtesi de maluc, disminueix el dolor, les nàusees i el mareig a l’aixecar-se.

  5. Mobilització precoç

    Per aconseguir una ràpida recuperació després de la cirurgia de pròtesi de maluc, és molt important que el pacient comenci a moure. És clau per millorar el control de el dolor, la musculatura i el retorn venós.

En què consisteix la cirurgia de pròtesi de maluc?

La pròtesi total de maluc (artroplàstia total de maluc) té com a objectiu reemplaçar l’articulació del maluc deteriorada. Aquesta deteriorament de l’articulació pot estar causat per artrosi, per la seqüela d’un traumatisme, trastorns evolucionats com la displàsia o per una necrosi vascular del cap femoral. La cirurgia de pròtesi de maluc sol durar aproximadament una hora i mitja. Consisteix en reemplaçar la cavitat de la pelvis (acetàbul) per una cassoleta. Aquesta cassoleta albergarà l’esfera que, lligada a un plançó situat a l’interior del fèmur, reemplaçarà el cap gastat del mateix os. Sigui la cassoleta que l’esfera poden anar fixats a l’os gràcies al material i el disseny dels mateixos, o, si fos necessari, mitjançant un ciment especial.


DESITJA CONTACTAR AMB L’EQUIP DEL DR. JENARO FERNÁNDEZ-VALENCIA?

DEMANAR CITA PRESENCIALSOL·LICITAR TELEVISITA

Escriu un comentari

Si desitgeu ser informats sobre els nostres productes i serveis, marqueu aquesta casella